Pieno rūgšties bakterijos

Pieno rūgšties bakterijos 

Žmogaus organizme vyrauja keletas rūšių rūgščiųjų pieno bakterijų štamų/padermių, priklausančių skirtingoms bakterijų šeimoms: Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus ir Enterococcus.

Pieno rūgšties bakterijos

Šiuolaikinių probiotikų preparatuose bakterijų skaičius yra nurodomas kolonijas formuojančiais vienetais KFV. KFV - tai skaičius gyvybingų bakterijų, kurios sugeba įsitvirtinti žarnyne ir išauginti naujas bakterijų kolonijas. 

BIFIDOBACTERIUM bakterijų šeima

Bifidobakterijos (Bifidobacterium lot.), kurios anksčiau dar buvo vadinamos Lactobacillus bifidus, daugiausiai gyvuoja storajame žarnyne.  Jos vaidina svarbų vaidmenį skaidant pieno angliavandenius ir tiesiogiai įtakoja medžiagų apykaitą. Būtent šie mikroorganizmai dominuoja žindomų naujagimių žarnyne; bifidobakterijos sudaro iki 95 proc. visos mikrofloros.

Bifidobakterijos:

  1. Slopina daugelio pavojingų bakterijų ir virusų augimą
  2. Veikia kaip imunomoduliatoriai (t.y. absorbuoja kancerogenus ir atakuoja piktybines ląsteles)
  3. Mažina cholesterolio lygį
  4. Gamina B grupės vitaminus, folinę rūgštį, virškinimo enzimus
  5. Pagerina mineralų įsisavinimą

Valgant daug mėsos ir riebalų, ir mažai skaidulinio maisto, mažėja žarnyne bifidobakterijų ir daugėja patogeninių klostridijų, bakteroidų, kurių fermentai aktyvuoja maisto medžiagas, sukeliančias puvimą, rūgimą, žarnyno ląstelių vėžinius pakitimus.

LACTOBACILLUS bakterijų šeima

Lactobacillus gentyje yra daug rūšių, tačiau ne visos iš jų turi pakankamai daug naudingų savybių. Idealia probiotikų atmaina laikoma viena iš Lactobacillus rhamnosus padermių, išskirta ir nuodugniai ištirta Gorbach ir Goldin, kurių garbei pavadinta GG. Daugiau nei 30 Azijos, Europos, Lotynų Amerikos šalių Lactobacillus rhamnosus GG naudoja jogurtų, sūrių, sulčių, kitų pieno produktų gamyboje.

Antra laktobakterijų padermė, tinkama probiotinių produktų gamybai, yra Lactobacillus acidophilus DDS1.

Abi bakterijų atmainos yra išskirtos iš  žmogaus organizmo, lengvai kolonizuoja žarnyną, adaptuojasi rūgščioje bei šarminėje terpėje. Jos lengvai adhezuoja (prilimpa) prie žarnyno gleivinės, ten dauginasi ir sumažina jų pralaidumą ir uždegiminių reakcijų intensyvumą.

STREPTOCOCCUS bakterijų šeima

Streptococcus salivarius porūšis thermophilus - yra anaerobinė bakterija, priskiriama laktobakterijoms.

Str.Thermophilus būna fermentuotuose pieno produktuose, naudojama jogurto gamyboje ir probiotinių preparatų sudėtyje.

Str.Thermophilus dalyvauja baltymų ir angliavandenių metabolizme, palengvina laktozės netoleravimo simptomus. Žmonių, kuriems pieno produktai sukelia pilvo pūtimą ar viduriavimą, žarnyne trūksta fermento beta-galaktozidazės, skaidančios pieno laktozę. Str.Thermophilus gamina šį pieno laktozę skaidantį fermentą, todėl probiotikų preparatai su Str. Thermophilus padeda išspręsti laktozės netoleravimo problemą.

ENTEROCOCCUS bakterijų šeima

Unikalus bakterijų štamas ENTEROCOCCUS faecalis TH10 pasižymi ypatingai stipriu poveikiu imuninei sistemai, o taip pat turi antibakterinių savybių. Šis štamas taip pat turi labai aukštą proteolizės lygį, kuris yra labai svarbus faktorius fermentacijos procese. Be to, dėl aktyvios adhezijos bakterijos Enterococcus faecalis TH10 gali greičiau nei kitos daugintis žarnyne. Todėl drąsiai galima teigti, kad iš visų gerųjų bakterijų štamų, Enterococcus faecalis TH10 yra pats efektyviasias ir galingiausias.

Preparatai turintys šią veikliąją medžiagą

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai.