Vitaminas B5

Teksto dydis:

Vitaminas B5


Vitaminas B5 (Pantoteno rūgštis)
– B grupės vitaminas. Dipeptidas. Susideda iš aminorūgšties beta–alanino ir dioksimetilsviesto rūgšties. Randama visuose organizmuose.
 
Funkcijos
Vitaminas B5 svarbus baltymų, angliavandenių, riebalų apykaitai (skaidymui). Taip pat reikalingas sveikų plaukų augimui. Antioksidantas, dalyvaujantis baltymų, angliavandenių,  ir riebalų skaidyme. Pantoteno rūgštis svarbi augimui, dauginimuisi, dalyvauja hemoglobino ir hormonų sintezėje,  mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, dalyvauja organizmo detoksikacijoje, skatina žaizdų gijimą.
 
Poreikis
Žmogaus organizmui per parą reikia 5–10 mg vitamino B5.
 
Pagrindiniai šaltiniai
Daugiausia vitamino B5 (pantoteno rūgšties) yra mielėse, kiaušinio trynyje, galvijų kepenyse, žemės riešutų sėklose, grūdiniuose produktuose, mėsoje, žuvyje, inkstuose, piene, žirniuose. Pantoteno rūgštį sintetina ir žarnyno bakterijos.
 
Trūkumo simptomai
Trūkumas pasireiškia labai retai, yra šiek tiek dažnesnis senstant, sergant alkoholizmu. Dėl pantoteno rūgšties stokos organizme prasideda dermatitas, blunka vilnos, plunksnos, slenka plaukai, sutrinka kai kurių organų funkcijos, antikūnių sintezė, pasireiškia alergija.
Trūkumas sukelia depresiją, asmenybės pokyčius, širdies veiklos sutrikimus, raumenų silpnumą, susilpnėjusį imunitetą.
 
Pertekliaus simptomai
Toksinio poveikio perdozavus nenustatyta.
 
Savybės
Niacinas (vitaminas B5) tirpsta vandenyje, yra antioksidantas. Organizme virsta nikotinamidu

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

laima 2017 bal. 30 19:17

Bet gal nereikia rašyti nesąmonių, kad vitaminas B5 yra Niacinas???