Sutriko virškinimas? Padės fermentai

Teksto dydis:

Sutriko virškinimas? Padės fermentai

Virškinimas – labai sudėtingas procesas. Jis prasideda jau burnoje, veikiant seilėms, ir pasibaigia storojoje žarnoje. Ypač reikšminga yra dvylikapirštė žarna. Čia maistas veikiamas visais įmanomais būdais, t.y. skrandžio fermentų, kasos fermentų bei tulžies. Būtent dvylikapirštėje žarnoje išskiriamas cholecistokininas, skatinantis ir tulžies išsiskyrimą, ir kasos fermentų gamybą.

Sutrikus vos vieno virškinamosios sistemos komponento veiklai, galite jausti nemalonius dispepsijos simptomus: sunkumą skrandyje, skausmą, pykinimą, pilvo pūtimą ir kt. Esant ilgalaikiams virškinimo sutrikimams gali pasireikšti ir organizmui būtinų maisto medžiagų stoka.

Taigi, jei virškinimo sutrikimo simptomus patiriate nuolat, nesigydykite savarankiškai, bet kartu su gydytoju ieškokite priežasties. Jų yra daug, viena dažniausių – sutrikęs maisto medžiagų virškinimui reikalingų fermentų balansas.
 
Fermentai – tai baltyminiai katalizatoriai (aktyvatoriai), pagreitinantys organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai ir organizmas negalėtų egzistuoti. Fermentai reakcijos metu nėra nei sunaudojami, nei pagaminami, jų pagrindinė funkcija – vieną lėtą reakciją pakeisti keliomis greitomis. Kuo aktyvesni fermentai, tuo greitesnis virškinimas ir didesnis lengvumo pojūtis.

Virškinimo fermentų ypatumai

Fermentų stoka gali būti absoliuti (sutrikus fermentų gamybai ar išskyrimui) ir santykinė, pvz., persivalgius švenčių metu. Abiem šiais atvejais gali būti gydoma geriamaisiais virškinimo fermentų preparatais.

Šios paskirties preparatų sudėtyje gali būti kasos fermentų (amilazės, lipazės, tripsino), skrandžio gleivinės ekstraktų (veiklioji medžiaga – pepsinas), augalinių enzimų (papainas, proteazė ir kt.). Yra ir kombinuotų preparatų, jų sudėtyje esama, pavyzdžiui, ir kasos fermentų, ir tulžies komponentų arba augalinių enzimų, vitaminų.

Virškinimo fermentų preparatų tikslinga vartoti ir tuomet, kai sutrinka tulžies gamyba arba išskyrimas, jų (kaip pagalbinė terapija) gali būti skiriama pašalinus tulžies pūslę arba esant jos diskinezijai.

Virškinimo fermentai vartojami valgio metu ar iškart pavalgius (per 10–15 min.). Neieškokite preparatų, kuriuos galima būtų gerti vos vieną kartą per parą – nerasite. Juk virškinimo fermentai organizmui reikalingi būtent tada, kai žarnynas turi darbo, t.y. kai reikia virškinti bei pasisavinti maisto medžiagas.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (5)

Laura 2018-07-25 14:16

Aš visas virškinimo bėdas išsprendžiau su Gastroval virškinimo fermentais, kurie yra augalinės kilmės, iki šiol esu dėkinga daktarei, kuri nepradėjo nuo visokių cheminių vaistų, be kurių poto žmogus nebegali.

LA 2015-06-03 10:43

Man padeda pienas po sunkaus maisto.

elena 2015-04-22 20:48

tikrai pakenksi pati sau sodos gerimas tikrai pavojinga