- Kai juntamas nedidelis perštėjimas, padės čiulpiamieji vaistai – ledinukai, pastilės.
- Pirmosiomis ligos dienomis ryklę reikia skalauti natūraliais antiseptikais: ąžuolo žievės, alksnių, šalavijų lapų nuoviru.
- Padeda šildomasis kompresas ant kaklo. Į keptuvę pripilti rupios valgomosios druskos ir pakaitinti. Paskui ją sluoksniu pilti ant medžiagos skiautės ir aprišti kaklą. Aišku, druską reikia kaitinti tiek, kad ji nenudegintų kaklo.
- Padeda sodos tirpalo garų inhaliacijos.
- Skalaukite gerklę boro, kalio permanganato, valgomosios druskos šiltu tirpalu. Skalaujant šiek tiek atlošiama galva, kad skystis kuo giliau patektų į ryklę. Taip šalinamos susikaupusios išskyros, mažinamas gleivinės jautrumas.
- Galima lašinti į nosį saulėgrąžų, alyvuogių, kukurūzų aliejaus, riebalinio vitamino A. 1 šaukštą žaliavos užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 30 min. Perkoškite ir skalaukite gerklę tris kartus per dieną šiltu (ne karštu!) nuoviru. Taip darykite apie savaitę. Kai „aštrusis" periodas praeis (po 2-3 dienų), pereikite prie „vaistų" iš daržovių.
- Išspauskite bulvių sultis ir jomis skalaukite burną – pusę stiklinės keturis kartus per dieną. Gydymosi kursas – 7 dienos.
- Į stiklinę šviežių raudonųjų burokėlių sulčių įpilkite šaukštą obuolių acto. Skalaukite gerklę penkis šešis kartus per dieną (vienkartinė dozė – 4-5 šaukštai mišinio). Trukmė – 5-7 dienos.
- Gaisrą ryklėje galima gesinti beržų sula su pienu ir medaus kompresais. Arba sumaišykite pusę stiklinės sulos ir pusę stiklinės pieno, pridėkite 0,5 šaukštelio ruginių miltų, išmaišykite ir gerkite 1 stiklinę per dieną.
- Ypatingos dietos sergant faringitu nėra. Reikia valgyti ryklės gleivinės neerzinantį, skystoką, šiltesnį maistą. Svarbiausia – nevalgyti aštraus, sūraus ir šalto maisto. Nereikia gerti gazuotų gėrimų – angliarūgštė veikia mikroorganizmus ir bacilos pradeda dvigubai greičiau daugintis. Troškulį galima numalšinti nerūgščių uogų ar vaisių sultimis, kompotu, arbata.
- Susirgus angina (išskyrus labai retus atvejus) kūno temperatūra pakyla iki 38 laipsnių ir daugiau. Jei tai faringitas – temperatūra normali arba 37 – 37,5°C.
- Esant anginai gerklę labiau skauda antroje dienos pusėje. Sergant faringitu skausmingiausias momentas – rytinis pabudimas.
- Sergant angina, tampa labai skauminga bandant ką nors suvalgyti, išgerti, kiekvienas gurkšnis tampa kančia. O faringitu sergančiam žmogui iš karto palengvėja, jei jis, pavyzdžiui, nurijo gurkšnį šiltos arbatos.
- Jei tai angina, būna ryškesni organizmo intoksikacijos simptomai, tokie kaip, sulpnumas, raumenų skausmai, pykinimas, galvos svaigimas ir galvos skausmas.
Rasa 2013-09-25 10:44
Labai informatyvus straipsnis. Man ir nustatė tonzilitą (anginą) . Prasidėjo viskas aukšta temperatūra,raumenų, galvos, gerklės skausmai. Gyytoją išrašė 10 dienų kursą antibiotikų.
okse 2013-08-07 13:33
laba man jau 2dienos kaip skauda gerkle.negaliu praryti seiliu ne valgyti.kaip ciupinu gerkle jauciu guziukus ir skauda nezinau kas gali buti.as ytariu gal angina?temperatura buvo 39 nusimusiau iki 37,5 nezinau ka daryti
KOM 2011-11-28 00:50
straipsinis gal ir geras tik paveluotas :{ NE GYDZIAUS NUO ANGINOS