Viduriavimas. Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas

Teksto dydis:


Viduriavimas – tai pasikeitęs tuštinimosi pobūdis, kai išmatos tampa nenormaliai skystos ir (ar) gausios, dažniausiai didėjant ir tuštinimųsi skaičiui. Išskiriamas ūminis (trunka 4 sav.) Viduriavimas yra vienas pagrindinių virškinimo trakto ligų simptomų.

Priežastys

Dažniausias ūminis viduriavimas, kurį sukelia įvairios infekcijos: virusai, bakterijos, grybeliai, pirmuonys. Pagrindinė lėtinio viduriavimo priežastis yra dirgliosios žarnos sindromas.

Viduriavimą gali sukelti ar išpovokuoti jo paūmėjimą:

  • Maistas: pienas ir jo produktai, braškės, kiaušiniai, šokoladas, žuvis (alergija maistui), nevirti, nekokybiški maisto produktai ar nevirintas vanduo ( infekcinis viduriavimas);
  • Kelionės- galima užsikrėsti įvairia infekcija, parazitais nuvykus į endeminio paplitimo šalį;
  • Stresas;
  • Vaistų vartojimas, ypač antibiotikų, kadangi jie pažeidžia normalią žarnyno mikroflorą;
  • Kartais viduriuoti pradedama po gausaus alkoholio vartojimo;
  • Viduriavimas gali kilti po beveik visų virškinimo trakto organų operacijų (pav. po skrandžio rezekcijos).

Į viršų