Ekspertai rekomenduoja

Mitybos rekomendacijos sergant opiniu kolitu
Mitybos rekomendacijos sergant opiniu kolitu
Dietologija, Žana Antonova

Venkite maisto produktų, kuriame yra maisto priedo Carageenan (E 407).

Ribokite mielinės  tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, bei  duonos iš rupaus malimo miltų, su skaldytais grūdais.

Nerekomenduojama vartoti:

  • perlines, miežines, kvietines, manų košes;
  • keptos riebios mėsos;
  • virtos, rūkytos, vytintos dešros, vidaus organų mėsos;
  • „greito maisto“;
  • ankštinių daržovių, ropių, ridikų, raugintų daržovių, marinuotų daržovių, baltagūžių, raudongūžių kopūstų, salierų,  špinatų, burokėlių;
  • kriaušių, džiovintų vaisių,  ananasų, vaisių ir uogų su „kauliukais“ (pvz. aviečių);
  • pieno;
  • riebių konditerijos gaminių;
  • gazuotų gėrimų, limonado, kavos, kakavos, saldumynų.

Rekomenduojama:

  • vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai;
  • ryžiai, avižų dribsniai, grikiai, makaronai;
  • vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena (virta, troškinta), liesų rūšių žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.);
  • pekino, žiediniai, Briuselio kopūstai, brokoliai, morkos,  bulvės, svogūnai (nuplikyti), česnakai (nuplikyti), salotų lapai, agurkai (be odelės), baklažanai, cukinijos;
  • obuoliai (be odelės), persikai, abrikosai, spanguolės (kisielius, kompotas), juodieji serbentai, mėlynės, bananai;
  • natūralus jogurtas, varškė patiekaluose, varškės sūris;
  • leistinų vaisių ir uogų kompotai, negazuotas vanduo, žalia ir juoda arbata, vaistažolių arbatos;
  • sviestas (patiekaluose iki 2-3 šaukštų per dieną), liesa grietinė (iki 2 šaukštų);
  • augaliniai aliejai.