Ekspertai rekomenduoja

Mitybos rekomendacijos sergant opalige
Mitybos rekomendacijos sergant opalige
Dietologija, Žana Antonova

Nerekomenduojama:

  • mielinės  tešlos kepiniai, šviežia ką tik iškepta duona, duona iš rupaus malimo miltų, su skaldytais grūdais;
  • perlinės, manų, miežinės, kvietinės, daug riebalų turinčios košės;
  • kepta ir riebi mėsa, žuvis;
  • sultiniai, daug riebalų turinčios sriubos;
  • pienas, fermentinis sūris;
  • padažai;
  • kietai virti, kepti kiaušiniai;
  • ankštinės daržovės, pomidorai (ir produktai su jais, pvz. kečupas), ropės, ridikai, raugintos daržovės, marinuotos daržovės, baltagūžiai, raudongūžiai kopūstai, salierai;
  • citrusiniai vaisiai, granatai, kriaušės, džiovinti vaisiai, ananasas;
  • kava, gazuoti gėrimai, limonadai, kakava, šokoladas.

Rekomenduojama:

  • vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (saulėgrąžų, sėlenų) duona, džiūvėsiai;
  • tirštos sriubos iš daržovių ir kruopų;
  • virta neriebi mėsa ir žuvys;
  • varškė, varškės sūris, natūralus jogurtas, neriebi grietinė, sviestas;
  • morkos, bulvės, burokėliai, pekino, žiediniai, Briuselio kopūstai, brokoliai;
  • saldūs vaisiai ir uogos.