Mitybos rekomendacijos sergant opalige
Dietologija, Žana Antonova
Dietologija, Žana Antonova
Nerekomenduojama:
- mielinės tešlos kepiniai, šviežia ką tik iškepta duona, duona iš rupaus malimo miltų, su skaldytais grūdais;
- perlinės, manų, miežinės, kvietinės, daug riebalų turinčios košės;
- kepta ir riebi mėsa, žuvis;
- sultiniai, daug riebalų turinčios sriubos;
- pienas, fermentinis sūris;
- padažai;
- kietai virti, kepti kiaušiniai;
- ankštinės daržovės, pomidorai (ir produktai su jais, pvz. kečupas), ropės, ridikai, raugintos daržovės, marinuotos daržovės, baltagūžiai, raudongūžiai kopūstai, salierai;
- citrusiniai vaisiai, granatai, kriaušės, džiovinti vaisiai, ananasas;
- kava, gazuoti gėrimai, limonadai, kakava, šokoladas.
Rekomenduojama:
- vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (saulėgrąžų, sėlenų) duona, džiūvėsiai;
- tirštos sriubos iš daržovių ir kruopų;
- virta neriebi mėsa ir žuvys;
- varškė, varškės sūris, natūralus jogurtas, neriebi grietinė, sviestas;
- morkos, bulvės, burokėliai, pekino, žiediniai, Briuselio kopūstai, brokoliai;
- saldūs vaisiai ir uogos.