
Mitybos rekomendacijos sergant gastritu
Dietologija, Žana Antonova
Dietologija, Žana Antonova
Sergant lėtiniu atrofiniu gastritu (esant nepakankamai sekrecijai):
- ribokite druskos, mielinės tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, ruginės duonos;
- nuovirų, sultinių;
- miežinių kruopų;
- riebios mėsos, paukštienos ir žuvies;
- kietai išvirtų kiaušinių;
- keptų ir aštrių patiekalų;
- rūkytų, marinuotų, konservuotų produktų;
- pieno;
- daržovių, turinčių daug skaidulų (ridikų, ridikėlių, paprikos), grybų;
- vaisių ir uogų su odele ir sėklomis.
Rekomenduojama:
- vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai;
- įvairios kruopos, makaronai;
- bulvės, morkos, burokėliai, cukinijos, žiediniai kopūstai, petražolės, krapai;
- rūgštūs pieno produktai, varškė, sūris, grietinė.
Sergant lėtiniu hiperacidiniu gastritu (esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui):
- ribokite druskos, mielinės tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, ruginės duonos;
- nuovirų, sultinių;
- riebios mėsos, paukštienos ir žuvies;
- keptų ir aštrių patiekalų;
- rūkytų, marinuotų, konservuotų produktų;
- kiaušinių;
- baltagūžių kopūstų, agurkų, ridikų, rūgštynių, špinatų, svogūnų, pupelių, grybų.
Rekomenduojama:
- vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai;
- ryžiai, avižų dribsniai, grikiai, makaronai;
- vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena ( virta, troškinta), liesų rūšių žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.);
- Pekino, žiediniai, Briuselio kopūstai, brokoliai, morkos, burokėliai, bulvės, salotų lapai, agurkai (be odelės), cukinijos;
- pienas, kefyras, varškė;
- kepti, virti ar trinti saldūs vaisiai ir uogos;
- negazuotas vanduo, žalia ir juoda arbata, vaistažolių arbatos;
- sviestas (patiekaluose iki 2-3 šaukštų per dieną), liesa grietinė (iki 2 šaukštų);
- augaliniai aliejai.