Celiakija. Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas

Teksto dydis:


Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.

Priežastys

Yra nustatyti tam tikri rizikos veiksniai, kurie padidina tikimybę susirgti celiakija. Labai svarbus yra ir genetinis rizikos faktorius. Susirgimo tikimybė vienas iš dešimties yra pirmos eilės giminaičiams. Taip pat pacientai, kurie serga I tipo cukriniu diabetu, opiniu kolitu ar turi skydliaukės patalogiją, daug dažniau serga celiakija nei sveiki žmonės.

Į viršų