Vitaminas K

Teksto dydis:

Vitaminas K

Vitaminas K (Naftochinonai) – grupė medžiagų, priskiriamų vitaminams. Pagrindinės šios grupės medžiagos – filochinonai (vitaminas K1) ir melachinonai (vitaminas K2).
Funkcijos
Vitaminas K organizme  palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.
 
Poreikis
Per parą suaugusiam žmogui reikia 0,3–0,6 mg vitamino K. Šį kiekį pagamina žarnyno bakterijos. Naujagimiams, kurių žarnyno mikroflora dar nesusiformavusi, būtina gauti vitamino per maistą.
 
Pagrindiniai šaltiniai
Vitaminą K gamina žarnyno bakterijos, taip pat jo daug yra augaluose – liucernoje, špinatuose, pomidoruose, šermukšnio uogose, kopūstuose, salotų lapuose, žaliuose žirneliuose, morkose, žemuogėse, bulvėse. Šiek tiek yra ir gyvulinės kilmės maiste (kepenys, kiaušiniai).
 
Trūkumo simptomai
Trūkumas pasitaiko labai retai, kadangi pakankamą kiekį vitamino K gamina žarnyno bakterijos.
Trūkumas gali atsirasti dėl kepenų ligų, pažeidimų, sutrikus žarnyno mikroflorai gausiai vartojant vaistus (ypač antibiotikus), sutrikus riebalų įsisavinimui (ypač dėl mechaninio tulžies takų nepraeinamumo). Vitamino K trūkumas gali pasireikšti neišnešiotiems naujagimiams, nes dar nėra susiformavusi žarnyno mikroflora.
Trūkstant vitamino, sunkiau kreša kraujas, kraujuoja dantenos.
 
Pertekliaus simptomai
Perdozavus kūdikiams gali išsivystyti gelta, pasireikšti smegenų pažeidimai.
 
Savybės
Vitaminas K tirpsta riebaluose.

Komentuoti