Vitaminas C

Teksto dydis:

Vitaminas C

Vitaminas C (Askorbo rūgštis) – tai vandenyje tirpstantis vitaminas, reikalingas kai kurioms organizmo funkcijoms. Dauguma gyvūnų patys sintezuoja šį vitaminą, bet kai kurie gyvūnai (įskaitant žmones ir kitus primatus) to negali. Pirmą kartą vitaminas išskirtas 1928 metais, o 1932 metais įrodyta jo nauda užkertant kelią skorbutui (iš ko ir kilo vienas iš pavadinimų: a + skorb).
Vitaminas C yra askorbo rūgšties L-enantiomeras. Komerciškai naudojamas vitaminas C yra askorbo rūgšties, sodos askorbato ir kitų askorbatų mišinys.
 
Funkcijos
Vtaminas C reikalingas kaip pagalbinė medžiaga hidroksilacijoje, dopamino, noradrenalino ir adrenalino sintezei nervinėje sistemoje arba adrenalinėse liaukose, karnitino, reikalingo energijos perdavimui, sintezei, kaip stiprus antioksidantas.
Vitaminas C padeda išvengti kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų, yra svarbus medžiagų apykaitai, stiprina organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį. 
Vitaminas C stiprina kraujagysles, padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus, dalyvauja cholesterolio skaidyme.
Dėl antioksidacinio poveikio vitaminas C gali būti naudingas kai kurių vėžio formų prevencijai ir gydymui, apsaugodamas sveikas ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio ir vėžinių ląstelių plitimo. Vitaminas C stiprina kai kurių priešnavikinių vaistų poveikį.
Vitaminas C reikalingas kolageno gamybai jungiamajame audinyje. Kolagenas reikalingas sveikoms kraujagyslėms, dantenoms, dantims, kremzlėms, kaulams palaikyti.
 
Poreikis
Rekomenduojama paros norma suaugusiam žmogui – 60 mg, nėščioms moterims – 80 mg, žindančioms – 100 mg. Gerokai daugiau vitamino reikia ištikus stresui, kilus infekcijos pavojui ir valgant daug baltymų turintį maistą. Rūkančių žmonių organizmas absorbuoja tik 60 proc. vitamino C. Absorbcija taip pat sumažėja vartojant vitaminą kartu su saldumynais.
 
Pagrindiniai šaltiniai
Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose (limetose, citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), mėlynėse, braškėse, avietėse, kiviuose, juoduosiuose serbentuose, pomidoruose, bulvėse. Taip pat vitamino C yra papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, žiediniuose kopūstuose, špinatuose.
Apie 40% vitamino C suyra verdant maistą.
Silpnai virta ar kepta mėsa – pagrindinis vitamino C šaltinis eskimams.
 
Trūkumo simptomai
Esant askorbo rūgšties trūkumui organizme, susergama skorbutu – avitaminozės forma su tokiais simptomais kaip dantų kritimas, per didelis kraujavimas, kraujo audinių trapumas, negyjančios žaizdos, pažeistas imunitetas, nežymi anemija, depresija, sumažėjęs raudonųjų kraujo ląstelių kiekis, apetito stoka, nuovargis, kraujavimas iš nosies, jungiamojo audinio pažeidimas. Vyrams gali vystytis nevaisingumas.
 
Pertekliaus simptomai
Vitamino C perdozavimas pasitaiko labai retai. Jo požymiai – pykinimas, vėmimas, skrandžio skausmai. Ypatingai retais atvejais gali atsirasti inkstų akmenų. 10 gramų paros dozė gali sukelti viduriavimą.
 
Savybės
Vitaminas C yra vandenyje tirpus vitaminas, jautrus karščiui, šviesai, drėgmei, reaguoja su deguonimi. Veikia kaip kaip antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio.
Ruošiant maistą prarandama apie 40 proc. vitamino.
Dauguma gyvūnų patys sintetina vitaminą C, jis kaupiamas inkstuose (driežai, paukščiai) arba kepenyse (žinduoliai, kai kurie paukščiai). Dauguma žuvų, paukščių, kai kurių rūšių šikšnosparniai ir kiaulės bei dauguma primatų šio vitamino nesintetina.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (1)

edita 2013 spal. 15 16:09

viskas is vikipedijos. zodis I zodi...

Video