Vitaminas B7 (Biotinas)

Teksto dydis:

Vitaminas B7 (Biotinas)


Vitaminas B7
(Vitaminas H – biotinas) – tai yra tirpus vandenyje B grupės vitaminas. Jis svarbus angliavandenių ir riebalų apykaitai. Šis vitaminas lengvai oksiduojamas, tačiau yra atsparus aukštai temperatūrai, rūgščių, šarmų ir ultravioletinių spindulių poveikiui. Nedidelį kiekį šio vitamino gamina žmogaus žarnyno mikroflora.
 
Funkcijos
Vitaminas B7 svarbus angliavandenių sintezei, riebalų rūgščių sintezei, aminorūgšties leucino apykaitai, vitaminas H būtinas normaliai odos funkcijai, reguliuoja prakaito liaukų veiklą, reikalingas sveikiems plaukams, odai, kraujo gamybai.
 
Poreikis
Dienos norma - 30-100 mg.
Papildomai naudinga vartoti sergant žarnyno ligomis, ilgesnį laiką vartojant antibiotikus, nes pažeidžiama žarnyno mikroflora ir ji nebegali gaminti pakankamai biotino, taip pat daugiau vitamino reikia nėščioms moterims. Didesnes biotino dozes galima vartoti siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
 
Pagrindiniai šaltiniai
Maži biotino kiekiai yra visuose augaliniuose ir gyvuliniuose produktuose. Daugiausia – mielėse, inkstuose, taip pat kiaušinio trynyje, kukurūzuose, avižinėse kruopose, žirniuose, jautienoje, piene, šokolade, grybuose.
 
Trūkumo simptomai
Trūkstant vitamino H, pradeda sausėti, luptis oda, slinkti plaukai, skilinėti nagai, gali išsivystyti mažakraujystė, atsiranda mieguistumas, depresija, gali varginti raumenų skausmai, apetito stoka.
Vitamino stoka gali sukelti išsekimą, kojų bei rankų odos pleiskanojimą.
Trūkumas gręsia valgant žalius kiaušinius, nes antivitaminas avidinas (jo yra žaliuose vištų kiaušiniuose) prisijungia biotiną, ir šis negali rezorbuotis žarnyne.
 
Pertekliaus simptomai
Perdozavimo požymių nepastebėta.
 
Savybės
Tirpsta vandenyje.
Cheminė formulė – C10H16N2O3S. Molekulinė masė – 244.31 g/mol.

Komentuoti

Video