Tas toks pažįstamas kalcis. Mitai ir tikrovė

Teksto dydis:

Tas toks pažįstamas kalcis. Mitai ir tikrovė

Kalcis – labiausiai mūsų organizme paplitęs elementas. Tai žino visi! Nuo vaikystės. Ir dar: „reikia gerti pieną, kad augtumėm, nes jame daug reikalingo kaulams kalcio!“. Ta frazė, ko gero, iš reklamos vaikams, tik turbūt vietoj pieno reiktų sakyti „Danonki“. Bet kokiu atveju, tai teisinga, bet dažnai tuo mūsų žinios ir baigiasi, o prasideda klaidingi teiginiai. Štai keletas iš jų:

1. Vaikams reikia vartoti daugiau kalcio, nes jie auga, ir skeleto masė didėja.

Iš tikrųjų: viskas kaip tik priešingai! Įvairiais savo amžiaus metais žmogaus organizmas skirtingai įsisavina kalcį. Kūdikiai ir maži vaikai jo įsisavina iki 60 proc., bet bręstant ir senstant organizmo absorbcija sumažėja iki 15 – 20 proc. Todėl didžiausią kalcio kiekį, tame tarpe ir su vaistiniais preparatais, turi gauti vyresni nei 50 metų žmonės – 1200 mg per dieną.

2. Vaikai ir būsimos mamos valgo kreidą, nes trūksta kalcio. Dar papildysime: „...arba vitamino D, nes be jo kalcis neįsisavinamas!”

Ištikrųjų: noras suvalgyti ką nors TOKIO: kreidelę, glaisto ar kitą nevalgomą dalyką gali kilti dėl to, kad organizme trūksta geležies arba cinko. Daugumai besilaukiančių mamų ši trauka išnyksta, kai jos būna gydomos nuo anemijos, sukeltos geležies trūkumo organizme, arba kai papildo maisto racioną produktais, turtingais cinku. Ir net jei priežastis ne anemijoje – tai ir kalcio, ir vitamino D šioms moterims visiškai pakanka! Tai tik įprotis, be to dažniau pastebimas pas tas moteris, kurioms taip buvo aiškinama nuo vaikystės ar taip pratę šeimos nariai. 

3. Nėščioms moterims būtina vartoti daugiau kalcio, nes jis labai svarbus formuojantis kūdikio kauliniam audiniui.

Ištikrųjų: gamta pati neperspėta pasirūpino mūsų palikuonimis! Nėštumo metu organizmo sugebėjimas įsisavinti kalcį išauga. Kitas reikalas, kad moteris turi jo vartoti reikiama kiekį – 1000 mg per dieną, be to, kaip ir visi kiti žmonės, nepriklausomai nuo lyties, nuo 19 iki 50 metų. 

4. Kuo daugiau kalcio aš vartosiu, tuo bus geriau.

Ištikrųjų: organizmo sugebėjimas absorbuoti kalcį mažėja, didėjant su maistu ir papildais gaunamo kalcio kiekiui. Optimalu – kai per vieną kartą gaunama 500 mg kalcio. Todėl išgėrę vienu prisėdimu pieno pakelį, jūs, kaip tai keistai ir beskambėtų, daugiau nei įmanoma kalcio negausite. Taip pat vartodami kalcį kaip maisto papildą, turite dozę suvartoti per 2 ar daugiau kartų. 

5. Maisto papildai arba tabletės su kalciu turi būti organinės druskos formos. Geriau suvalgyti kalcio gliukonato, laktato arba citrato, nei pigesnio karbonato arba fosfato. Jie „artimesni“ organiniam maistui ir geriau įsisavinami, nei karbonatas (kuris iš esmės, yra ta pati mokyklinė kreidelė).

Ištikrųjų: mūsų organizmas įsisavina kalcį taip pat, nepriklausomai nuo tabletės cheminės formulės. Priešingai, nuo to, kad organinės molekulės turi didelę masę, paties kalcio to paties svorio ir dydžio tabletėje bus: kalcio karbonate – 40 proc. fosfate – 38 proc.. citrate – 21 proc., laktate – 13 proc. ir nuo vaikystės pažįstamame gliukonate – tik 9 proc. Tai reiškia, kad gautumėt tokį patį kalcio kiekį suvalgyti turite 2 – 4 kartus daugiau. Kitas reikalas, kai kalcio citratas skiriamas žmonėms, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas yra sumažėjęs.

6. Kofeinas skatina kalcio „išplovimą“ iš kaulų, todėl kavos ir arbatos mėgėjai labai rizikuoja, juk kai kaulai praranda kalcį, jie tampa trapūs ir lūžta.

Ištikrųjų: kofeinas iš tikrųjų šiek sustiprina kalcio išplovimo iš kaulų procesą, bet kiekis, kurį prarandame išgėrę vieną puodelį kavos, lengvai atstatomas vienu valgomuoju šaukštu pieno.

Taigi, kalcis mums svarbus ne tik augimo laikotarpiu ar po 50 tųjų metų, kai greičiausiai jo netenkama. Todėl net pačiame jėgų žydėjime reikia stebėti, ką mes valgome, ir įsigyti naudingų įpročių, leidžiančių tikėtis, kad net pamiršę pienu pabalinti kavą, mes neliksime be šio svarbaus elemento porcijos. Įpraskite jų laikytis: 

  • vietoj vandens į blynus, bulvių košę ar sausus pusryčius naudokite neriebų arba nuriebintą pieną;

  • trintus vaisius pusryčiams pagardinkite neriebiu jogurtu;

  • į salotas, sriubas ar makaronų patiekalus įtarkuokite neriebaus sūrio;

  • vietoj gazuoto vandens atsigerkite neriebaus ar nuriebinto pieno;

  • vaisių ar daržovių salotas patiekite užtaisytas neriebiu jogurtu ar grietinėle;

  • daržoves troškinkite ar kepkite su tofu sūriu;

  • pasimėgaukite desertais, pasirinkdami tokius, kurių pagrindas yra vaisiai ir jogurtai;

  • į savo kasdienį maisto racioną įtraukite produktus, turtingus kalciu: grūdines kultūras, apelsinų sultis ir sojų gėrimus.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (3)

Rasa to tai 2017 rugs. 20 23:03

Pienas netrukdo įsisavinti kalcio. Neriebus pienas ir jo produktai yra kalcio šaltiniai. Pienas gali trukdyti įsisavinti pvz.geležiai. Todėl debilų neieškokit :)

Goda 2016 bal. 13 10:52

Sveiki, įdomu buvo paskaityti apie mitus:) tačiau norėčiau pasakyti, kog Ca labai reikalingas mūsų organizmui. Tai sakau iš patirties.Kada buvau išvažiavusi uždarbiauti i užsienį, mažai vartojau pieno produktų bei žuvies, todėl ilgainiui nusilpo plaukai, lūžinėjo nagai, jaučiausi prastai. Mama man atsiunte Bio-Calcium +D3+K preparato PharnaNord firmos 2 pakuotes.Sugėriau ir pasijutau tikrai geriau, atsistatė nagai, plaukai, pati jaučiausi energingesnė ir geresnės nuotaikos.

tai 2015 lapkr. 7 20:13

Koks čia debilas rašė, kad vienodai įsisavina visos formos. Pienas iš tikrųjų tik išplauna kalcį ir trukdo įsisavinti.