Mantas Ambraška

Sritis:Fizinė ir sporto medicina
Darbovietės: JONO GIRSKIO STUBURO GYDYMO CENTRAS

Papildoma informacija:

Adresas:Vytauto g. 8/ Liubarto g. 7, Vilnius
Telefonai:(8 5) 2722443
El. paštas:

Specializacija:

Konsultuoja esant įvairiems kaulų-raumenų sistemos sutrikimams: nugaros, kaklo, sąnarių skausmams, tarpslankstelinių diskų išvaržoms, sausgyslių, raiščių patologijoms, judesio sutrikimams, ydingai laikysenai, stuburo iškrypimams. Konsultuoja renkantis sporto šaką, norint sudaryti tikslingą treniruočių planą, esant raumenų ir skeleto sistemos lėtiniams perkrovimo simptomams.
Domėjimosi sritis – kūno funkciniai judesiai, judesio stereotipai, jų sutrikimų įtaka kūno biomechanikai; sporto šakų sukelti natūralaus judesio pakitimai ir reabilitacijos galimybės.


Užduoti klausimą

2015.05.07 00:09
Sveiki. Jau 5 metai kankina kulnų skausmas. Gydytoja sako, kad yra pentinų ataugos. Nebepadeda fizioterapija,. Dabar siunčia į onkologini spindulių terapijai. Nuotrauka daryta prieš 5 metus, tai nedaro dabar, nes sako , kad bereikalo nereikia švytint. Sakykit prašau ar spindulinė terapija tai ne tas pats švytinimas? Ar tai labai kenksminga? Ar tikrai padeda ši procedura ir kuriam laikui? Ačiū.

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Pentinų gydymui naudojama spindulinė terapija yra ne kas kita kaip rentgeno spinduliai. Prieš tokį gydymą gudru turėti naujesnę nei 5 metų rentgenogramą, kad gydytojai galėtų tiksliau dozuoti ir taikyti spindulinį gydymą. Toks gydymas taikomas uždegiminei reakcijai malšinti bei kaulinėms išaugoms - pentinams "suardyti". Gydymas nėra 100 procentu veiksmingas, bet daugumai padeda ir pašalina simptomus. Žinoma toks gydymas turi ir galima šalutinį poveikį, tačiau apie jį geriau padiskutuoti su onkologu radiologu, nes jie būtų gerokai tikslesni šiuo klausimu.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.05.05 23:41
labas vakaras, vasario mėnesį plyšo pėdos čiurnos raiščiai,2,5 svaitės nešiojau langetę, vėliau ambulatorinė reabilitacija.pasibaigus gydymui man gydytojas(bendros ;praktikos gydytojas atsižvelgęs į traumatogo rekomendacijas) parašė fizinio krūvio ribojimą mėnesiui, tačiau nunešus formą 27/a mūsų (kariuomenės gydytojas pasakė kad man per daug duota laiko atleidimui. noriu paklaust, kiek laiko liekamieji reiškiniai lieka po tokios traumos ir kiek minimaliai ribojamas fizinis krūvis esant tokiai traumai.ačiū

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Raiščiai ir sausgyslės yra sudarytos iš kolageno. Apytikriai 6-8 savaitės po pažeidimo yra reikalingos, kad naujos kolageno skaidulos galėtų atlaikyti prieš tai buvusį įprastą krūvį, nors galutinis raiščio ar sausgyslės subrendimas gali užtrukti nuo 6 iki 12 mėnesių.
Tačiau šiuolaikinėje medicinos praktikoje labiau paplitusi tendencija krūvį dozuoti pagal kriterijus. Tai reiškia, jei buitinis judesys nesukelia skausmų, nepablogina pėdos funkcinės būklės rekomenduojama "aktyvinti" reabilitaciją ir duoti daugiau apkrovos pėdai. Tokiai reabilitacijai reikia daugiau resursų, nes reikalingi dažnesni vizitai pas sveikatos specialistus.
Traumatologų rekomendacijos dažniausiai yra atsargesnės, nes ankstyvas grįžimas prie fizinių krūvių gali sudaryti sąlygas pakartotinei traumai,. Todėl atskirų gydytojų rekomendacijos gali skirtis, bet tai niekaip neįtakoja gamtos numatyto laiko reikalingo jūsų pėdos sugijimui.

Pagarbiai
Mantas Ambraška
Pagarbiai

2015.05.04 11:35
Sveiki, neradau tinkamo specialisto konsultacijai šioje svetainėje, todėl kreipiuosi į Jus. Man 21metai pažastyje kartas nuo karto užčiuopiu kaip ir gumbelį(kartais skaudų) bet jį bečiupinėjant jis kažkur dingsta o kai pakeli arba nuleidi ranką yra akivaizdus kauburėlis, nuėjusi pas daktarus bijaukad man gali būti vėžinis susirgimas, nes jam gydyti šiuo metu nėra laiko ir lėšų.Ačiū už bet kokį atsakymą.

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Baimė atsiranda nuo nežinomybės. Mano siūlymas būtų išsiaiškinti jus neraminančio darinio atsiradimo priežastį. Savalaikis kreipimasis į specialistus gali užkirsti kelią ligos vystymuisi. Be to ne visi gumbeliai yra vėžinai. Jie gali atsirasti ir dėl infekcijos, gali būti dėl uždegiminių procesų. Visgi, jei jis būtų vėžinis, delsiant jūs sudarysite sąlygas procesui plisti ir taip pabloginti savo pasveikimo prognozę. Nepasiduokite baimei ir ieškokite gydytojo hematologo ar onkologo bei sprendimo, nes vėliau gali būti ir vėlu.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.24 12:22
Sveiki norejau paklausti gal galit pasakyt kur galeciau gauti informacijos apie 2 laipsnio kelio sanariu artroze nes internete tik apie artroze rasoma bet kaip ir kiek tu laipsniu nelabai aisku aciu

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Kai kurių autorių duomenimis, artritas ir artrozė – tai skirtingos diagnozės. Artritas apibūdinamas kaip pirminė vieno ar kelių sąnarių uždegiminė būklė su galimu antriniu jungiamojo audinio pažeidimu, o artrozė – tai pirminis degeneracinis procesas, pažeidžiantis kremzlę, kaulą, su galimu antriniu sąnario komponentų uždegimu. Dėl skirtingų priežasčių, kurios sukelia pokyčius sąnariuose, skiriamas pirminis ir antrinis osteoartritas (artrozė).
Pirminis osteoartritas – kai nėra jokios žinomos sąnario pokyčių priežasties arba jos neįmanoma nustatyti. Apibūdinamas kaip pagyvenusių ir senų žmonių liga, atsirandanti dėl organizmo senėjimo procesų ir sąnario kremzlės degeneracinių pokyčių viename ar keliuose sąnariuose.
Antrinis osteoartritas išsivysto dėl konkrečių žinomų veiksnių: menisko sužeidimų, buvusios sąnario operacijos, blogai ar netaisyklingai sugijusių kaulų lūžių, po itin ilgo nejudrumo (sergant sunkia liga ar ilgai dėvint imobilizuojantį įtvarą), didelės ir ilgai trunkančios sąnario mechaninės apkrovos, nutukimo ir pan. Antrinis osteoartritas taip pat išsivysto esant įgimtai sąnarių kremzlių patologijai. Tokiu atveju jis vystosi gana jauname amžiuje. Antrinis osteoartritas taip pat gali vystytis sergant cukriniu diabetu, kai kuriomis skydliaukės ligomis ar esant tam tikriems riebalų apykaitos sutrikimams.
Osteoartritas iš pradžių pasireiškia sąnario skausmingumu, ypač intensyvaus fizinio krūvio metu arba po jo, nedideliu judesių ribotumu, sąnario traškėjimu judinant. Su laiku gali išsivystyti matomos sąnario deformacijos, sąnaryje gali atsirasti įvairaus laipsnio vietinis uždegimas ir pradėti kauptis skystis, sąnarys gali patinti, parausti ir net pakilti jo temperatūra. Vienas iš dažnai pasitaikančių požymių yra sąnario sustingimas iš ryto arba ramybės būklėje, kuris trunka trumpai ir greitai praeina (maždaug po 15–30 min.). Nors iš pradžių liga pasireiškia labai menkais simptomais, palaipsniui išsivysto ne tik sąnarių kremzlės pakitimai, reikšmingai sumažėja tarpas tarp sąnarinių paviršių, bet ir atsiranda pokremzlinių cistų bei susidaro kaulinės išaugos – osteofitai. Šie pakitimai jau gerai matomi rentgeno nuotraukose ir naudojami diagnozei patikslinti (plačiau: http://www.smlpc.lt/print.php?lang=1&sid=95&tid=3215 ).
Liga turi penkias rentgenologines stadijas (pagal Kellgren ir Lawrence) (vertinimas tinka visiems sąnariams):
0 - Nėra osteoartritui būdingų pakitimų (Norma)
I - Smulkūs osteofitai. (Įtariamas osteoartritas)
II - Aiškūs osteofitai, nesusiaurėjęs sąnarinis tarpas (Minimalūs osteoartrito pokyčiai)
III - Vidutiniškai susiaurėjęs sąnarinis tarpas (Vidutinio stiprumo pažeidimas)
IV - Sąnarinis tarpas žymiai susiaurėjęs, stebima subchondrinio kaulo sklerozė (Stiprus pažeidimas).
Daugiau informacijos rasite ieškant pagal Kellgren ir Lawrence ligos klasifikavimo sistemą.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.22 07:44
ka daryti jei skauda kepenys

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Kepenų skausmas gali būti sukeltas įvairių ligų ir/ar sveikatai pavojingų medžiagų, todėl reiktų gydyti ne skausmą, o šalinti to skausmo priežastis. Šiuo klausimu jums labiau galėtų padėti gastroenterologai arba hepatologai.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.18 19:18
Laba diena. Jau savaite kaip sergu pulinga angina. Bukle pagerejo, bet dar pulinukas nevisai issivale ir temperatura laikosi 37.2. Esu begike. Ar esant tokiai buklei galiu begioti?

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
pūlinės anginos sukėlėjas yra bakterijų rūšis - streptokokai. Prieš juos kovodama žmogaus imuninė sistema gali pradėti "kariauti" prieš savus audinius (širdies raumenį, kremzlinį audinį) ir sukelti anksčiau medikams gerai žinotas reumatines ligas. Antibiotikų terapijos dėka šios ligos - retas atvejis, tačiau mėginimas grįžti sportuoti nevisiškai pasveikus gali sukelti širdies laidžiosios sistemos ir/ar ritmo pakitimus, todėl su padidėjusia temperatūra pūlinės anginos metu nerekomenduojama sportuoti nei sportininkams mėgėjams nei profesionalams. Kūnui tokiais atvejais reikalinga energija kovai su parazitu, atsistatymui, ir jis tikrai mažiausiai nori eikvoti energiją bėgimui.

Pagarbiai

Mantas Ambraška

2015.04.18 00:30
Sveiki. As intensyviai sportuoju aerobika ir treniruokliu saleje. Pries menesi kreipiausi i poliklinika, nes atsirado Beikerio cista. Pirma karta padare punkcija (istrauke apie du spricus skyscio), po dvieju savaiciu (nesportavau, bet vaiksciojau, kaip iprasta) vel skysciu istrauke viena sprica, patare dar nesportuoti 2 sav. Daugiau nieko nepatare, isskyrus elastinio itvaro deveti sportavimo metu. Ar galiu as dabar grizti prie savo sportavimo rezimo? Ko reikia labiausiai vengti? Ar butina daryti operacija? Man virs 40... Be sporto negaliu...

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Beikerio cistos įprastai nėra operuojamos. Ortopedų traumatologų praktika rodo, kad operacija pakanakamai sudėtinga ir rizikinga, kad operaciniu būdu spręstų dažniausiai "kosmetinius" nusiskundimus sukelčia kelio sąnario kapsulės "išvarža". Operacija siūloma tais atvejais, kai žmogui riboja judesius per kelio sąnarį.
Nupunktavus susikaupusį skystį tikimasi, kad susiglaudusios "išsiveržusios" sąnario kapsulės sienelės sulips, susiklijuos ir simptomai nepasikartos. Todėl po skysčių nutraukimo rekomenduojama apspausti sąnarį, riboti judesius (taip mažinant tikimybę cistos pakartotiniam atsiradimui).
Grįžimas prie krūvių turėtų būti laipsniškas. Nerekomenduojama iškarto grįžti prie jums prieš tai buvusių krūvių. daugiau komentuoti dėl krūviu negaliu, nes žodis "intensyvus" yra pakankamai neapibrėžtas, kad būtų galima duoti detalesnes instrukcijas. Bet kuriuo atveju pradžioje būtų geriau vengti pritūpimų, šuolių ir panašių pratimų, sukeliančių dideles apkrovas kelio sąnariui.
Jei nuo kažkurios veiklos vėl atsiranda simptomai kelyje, kitąkart modifikuoti pratimus ir taip mažinti krūvį tenkantį keliams. Jei neturite specialisto šalia, tada toks "bandymų kelias" būtų pats racionaliausias.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.14 16:05
Sveiki, norėjau paklausti ar galima atlikti kineziterapijos pratimus pacientei kuriai yra 28 metai ir ji serga hipertrofine kardiomopatija? niekaip nerandu atsakymo internete, rašau darbą universitetui :) esu kineziterapijos studentė KU.

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Tokiu atveju reiktų remtis vienu išsamiausių dokumentų, liečiančių sportą, fizinę veiklą ir kardiologinę patologiją - 36-os Bethesda konferencijos rekomendacijomis. Šio dokumento dalis (Task force 4) neatžymi hipertrofinės kardiomiopatijos kaip kontraindikacijos kineziterapijai.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.14 13:36
Laba diena gal galetumete pakonsultuot del diagnozes stuburo 1 laipsnio kifoze gibus riboje sl.subch.skleroze visu sl.krastu isaugos ka tai reiskia Aciu

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Jūsų rentgenologinę diagnozę būtų galima išversti taip:
Stuburo pirmo laipsnio (rentgenologiškai išmatuojamas stuburo „susilenkimo“ kampas didesnis už 40 laipsnių) kifozė (kupra). Gibus riboje (kupros srityje) slankstelių subchondrinė sklerozė (dėl nefiziologinių procesų padidėjusi slankstelių mineralizacija arba padidėjęs, netaisyklingas kaulėjimo procesas šalia tarpslankstelinių diskų ir slankstelių paviršių). Visų slankstelių kraštų išaugos (dėl anksčiau minėtų patologinių procesų slanksteliuose susidariusios išaugos/atsikišimai).

Tokia rentgenologinė diagnozė nebūtinai reiškia, kad skausmas turi būti nuolatinis jūsų gyvenimo palydovas, nes tokie pakitimai gali būti ir nebylūs – nesukelti jokių skausmų ar diskomforto. Kita vertus, tokie pakitimai rodo, kad jūsų stuburas gauna neadekvačias arba jums per dideles apkrovas, kurias reiktų koreguoti.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2015.04.13 11:27
Laba diena, noriu paklausti ar ocuval papildai akims gali atsiliepti krūtinei, nadojau juos tris menesius, ir po ju vartojimo kazkaip atsirado problema, krūtų akivaizdus skirtumas jau vargina tai mane pusę metų, seniau tai nebuvo, beje, dar skauda krūtys, pas krūtų gydytoją buvau, krūties echoskopiją dariau ir man pasakė. kad nėra jokio vėžio, jokių ligų, kad viskas gerai, tik profilaktiškai galima trys mėnesius pagerti mastodynon, aš gėriau mastodynon tiek laiko kiek patarė, man nieks nepadėjo, jei tai nuo ocuval akių papildų.kluriuos gėriau nes skaudedavo labai akys, kurių tiesa jau beveik nebeskauda, o naudojant papildus iš vis neskaudėjo, ar galima kaip nors atstatyti krūtų dydį jei vėl gerčiau ocuval? ar ocuval gali dar labiau pakenkti, ar iš vis tai nieko bendro su krūtim neturi? Man tai labai svarbu, prašau man padėti, jei galite ir taip ką patarkite net susijusio su problemos krūtų akivaizdaus skirtumo sprendimo, tik ne kaip tai paslėpti, jei įmanoma prasau parasykite, kaip galima išspręsti problemą be krūtų padidinimo operacijos, laukiu Jūsų atsakymo, pagarbiai Viktorija.

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Maisto papildų gamyba nėra kontroliuojama, kitaip nei vaistų. Tad ir galimas nepageidaujamas poveikis yra menkai arba visai netiriamas. Nepaisant to, papildo Ocuval sudėtyje nėra sudedamosios medžiagos, kuri galėtų veikti į krūtis, juolab skirtingai vieną nuo kitos.
Todėl jums nerimą keliančių pokyčių priežastys veikiausiai yra kitos, ne papildo vartojimas. Deja aš nesu kompetentingas patarti estetinės chirurgijos ir/ar mamologijos klausimais, todėl siūlau kreiptis į mamologą (krūtų gydytoją), kuris galėtu jus pakonsultuoti ne tik dėl skausmo bet ir dydžio. Be to galite gauti ir antrą nuomonę - t.y kreiptis į kitą krūtų gydytoją.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

Video