Mantas Ambraška

Sritis:Fizinė ir sporto medicina
Darbovietės: JONO GIRSKIO STUBURO GYDYMO CENTRAS

Papildoma informacija:

Adresas:Vytauto g. 8/ Liubarto g. 7, Vilnius
Telefonai:(8 5) 2722443
El. paštas:

Specializacija:

Konsultuoja esant įvairiems kaulų-raumenų sistemos sutrikimams: nugaros, kaklo, sąnarių skausmams, tarpslankstelinių diskų išvaržoms, sausgyslių, raiščių patologijoms, judesio sutrikimams, ydingai laikysenai, stuburo iškrypimams. Konsultuoja renkantis sporto šaką, norint sudaryti tikslingą treniruočių planą, esant raumenų ir skeleto sistemos lėtiniams perkrovimo simptomams.
Domėjimosi sritis – kūno funkciniai judesiai, judesio stereotipai, jų sutrikimų įtaka kūno biomechanikai; sporto šakų sukelti natūralaus judesio pakitimai ir reabilitacijos galimybės.


Užduoti klausimą

2016.05.10 15:08
Sveiki, prieš savaitę rankoje nešiau didelį svorį. Naktį, gulėdama ant kairiojo šono ir sukdama galvą į dešinę, išgirdau trakštelėjimą. Nuo to laiko, sukiojant kaklą, jis traška. Bandžiau daryti pratimus, sukiojau kaklą, bet tuomet pradėjo skaudėti nugarą. Esant krūviui tirpo ranka ar koja. Kaklo raumenys įsitempę, į kairę pusę galvą pasuku mažiau nei į dešinę. Ar visa tai gali būti dėl kaklo patempimo? Kaip gydytis? Ar traškesys pranyks?

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Tikriausiai ne visi jūsų simptomai sukelti kaklo pakitimų, bet jie iš dalies susiję, nes kūnas yra viena sistema. Sutrikus ar pakitus kaklo funkcijai iš dalies ją turi kompensuoti krūtininė ar juosmeninė stuburo dalys. Todėl skausmo plitimas, kai kuriais atvejais, gali būti panašus į domino kaladėlių griuvimo efektą. Tirpimą reiktų įvertinti nuosekliau, atidžiau, todėl čia jis daugiau komentuojamas nebus.
Raumenų įtampą ir judesių amplitudės sumažėjimą galima gydyti nesudėtingais, jums tinkančiais tempimo pratimais. Kai kuriais, bet retesniais atvejais yra naudingi tam tikri stiprinimo pratimai. Reabilitacijos metu dažniausiai pavyksta pakankamai operatyviai pašalinti jus kankinančius simptomus. Tuo tarpu traškesys gali ir nepranykti, nes šis simptomas dažniausiai neturi jokios klinikinės reikšmės. Tiek sveiki, tiek ligoti sanariai gali traškėti. Visgi jei traškėjimas toliau kelia nerimą, užsukite pasikonsultuoti su specialistais, nes nerimas yra problema, ko dažniausiai negalime pasakyti apie traškėjimą.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.05.09 20:44
Sveiki. Man nustatyta stuburo kaklines dalies patiesinta fiziologine lordoze, skolioze i desine, C5-C6 lokali kifoze, multisegmentine, ivairaus laipsnio intervertebrine osteochondroze, deformuojanti spondilioze, C2-C7 taarpslanksteliniu disku dehidratacijos pozymiai. C5-C6 medialine disko protruzija su anuliarinio ziedo plysimo pozymiais, intervertebriniu angu stenoze C3-C4-C5-C6 desineje ir C5-C6 kaireje 2 laipsnio. Taip pat L4-L5 ir S1- sinovialine cista, L4-L5 disko prortuzija, Th 2 slanstelio dorsalineje dalyje matomas 1 cm dydzio, T2 ir T2 tirm hiperintensinis, T1,T1 fs hipointensinis zidinys,hemangioma, Th 6-12 slanksteliu kompresijos, spinalines klaudikacijos epizodai, stuburo spondilioartroze, osteoporoze.
Gerb.Gydytojau,paaiskinkite, kiek pavojinga sinovialine cista ir koks jos gydymas bei ka reiskia interverbriniu angu stenoze, anuliarino ziedo plysimas? Ar slanksteliu kompresijos gydomos konservatyviai,t.y. uztenka 5masazu per metus ir lengvos kineziterapijos? Turejau rimtas traumas, per mazdaug 2m. ugis sumazejes 4cm, nebeissitiesiu, nuolatiniai skausmai stubure, kojose, rankose, tirpimai, galuniu nusilpimas. Tabletes nuo skausmo neveiksmingos. Netrukus darys pilna Th stuburo dalies MRT, nes itaria luzius. Aciu

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Cista pati savaime nėra pavojinga, tačiau ji gali sukelti keblumų priklausomai nuo to kurioje vietoje ji yra ir kokias struktūras gali spausti. Tad apie jos pavojinguma galima spręsti analizuojant jūsų tyrimų vaizdus ir žiūrint kiek smarkiai ji spaudžia nervines struktūras. Cistų gydymas chirurginis. Apie pačią procedūrą daugiau galėtų papasakoti neurochirurgai.
Intervertebrinių angų stenozė reiškia, kad angos, per kurias iš stuburo kanalo išeina nugaros smegenų šaknelės (nervai) yra susiaurėjusios ir gali provokuoti įvairius simptomus nes gali spausti nervus.
Anuliarinio žiedo plyšimas – tarpslankstelinio disko išorinės dalies (kremzlės skaidulos formuoja savotišką žiedą) plyšimas. Tai yra viena iš stuburo išvaržos vystymosi fazių.
Kompresiniai lūžiai gali būti gydomi tiek konservatyviai, tiek ir operuojant. Sprendimą lemia daugybė faktorių (lūžių sukelti pažeidimai ir provokuojami simptomai, osteoporozės laipsnis, bendra žmogaus būklė ir pan.). Visgi masažas tokiais atvejais turėtų būti vertinamas labiau kaip lepinimas nei gydymas. Jei priimtas sprendimas gydyti konservatyviai, tada reabilitacija/gydymas turėtų susidaryti iš kineziterapijos ir fizioterapijos, medikamentinio gydymo. Kineziterapija praktiškai turėtų būti nepertraukiama. Bet tai nereiškia, kad jūs turite gyventi ligoninėje, sanatorijoje ar poliklinikoje. Jums pritaikytus pratimus galima puikiai atlikti namų sąlygomis.
Atlikus MRT, nustačius tikslų struktūrinių pokyčių dydį, pasitarus su gydytojais priimkite sprendimą dėl tolimesnio gydymo planą. Planą turėti būtina. Nes plane turėsite tikslus, matysite ar pavyksta juos pasiekti, ar įsibėgėjęs procesas buvo sustabdytas. Be plano gydymas gali tapti atsitiktinis, nenuoseklus.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.05.07 11:00
Sveiki,norejau paklausti ar reikalinga operacija,magnetinio rezonanso atsakymas buvo toks: virsutiniame sausgysles trecdalyje matomas isilginis intersticinis plysimas,galimai del m.biceps CL sausgysles paslankumo,skaumas kankina jau trecia menesi net miegot negaliu...man 33,aciu uz atsakyma

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Dėl operacinio gydymo reiktų spręsti atsižvelgiant į tai ką jūs veikiatie. Visgi pats aprašymas neperša minties guldyti jus ant operacinės stalo.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.05.06 13:07
Laba diena,norėjau paklausti ,gal ka žinot kaip gydyti 3laipsnio artroze-ostoporoze?sako man operacija nepriklauso ,nes pas mane per jaunas amžius,procedūrų tik 5mankstas israse,ir 5elektro.ar tikrai daugiau nera jokio gydymo?ir ar biuliotenis tokiu atveju priklauso?

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Osteoporozė gydoma vaistais ir atitinkama, individuliai parinkta fizine veikla. Artrozės gydymas priklauso nuo to, koks sąnarys pažeistas. Gali būti tiek medikamentinis, tiek reabilitacinis gydymas. Jis nebūtinai bus kompensuojamas ligonių kasų. 5 fizioterapinų procedūrų kursas problemos tikrai neišspręs. Kineziterapija - ginklas gerokai galingesnis, tačiau ją būtina tęsti namų sąlygomis. Apie konkretų gydymą galima kalbėti, kai žinomi daugiau informacijos. Šiuo atveju aš net nežinau apie kurį sąnarį kalbame.
Nedarbingumas priklauso nuo būklės sunkumo,nuo simptomų, galiausia nuo nustatytos diagnozės kodo. Visgi aš su ligonių kasomis nedirbu ir tiksliai dėl nedarbingumo atsakyti neturiu pakankamai kompetencijos.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.05.05 19:03
Laba diena. Nrėčiau paklausti ar galima naudoti kosmodiską kai yra osteochondrozė, žmogus su vienu inkstu. Ačiū

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Kosmodiską naudoti gali tiek žmogus, kuriam nustatyta osteochondrozė, tiek žmogus su vienu inkstu. Visgi kosmodiskas nėra gydymo būdas. Juo jūs tik atidėsite savo problemų sprendimą. Laikinas skausmo (signalo, rodančio apie esančią problemą kūne) malšinimas dažniausiai nėra sprendimo būdas, todėl siūlau šalia savigydos pasikonsultuoti ir su specialistu.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.05.01 18:37
Laba diena daktare, prieš keletą savaičių sudūriau pirštą su kamuoliu ir nežinau kas yra, buvau pas daktarą sakė jog gali būti pažeisti raiščiai ir sausgyslės problemos. Problema tame jog piršto man visiškai neskauda, tačiau jo judesiai yra apriboti (susilenkia puse maždaug ir visas dreba) ką tokiu atveju geriau daryti?

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,
Siūlau kreiptis į specialsitą gydytoją (ne matematiką), kuris jums ne apie tikimybių teoriją papasakotų, bet nustatytų diagnozę. Turint diagnozę lengviau leškoti ir sprendimo būdų. Visgi po pirštų sumušimų, net neesant ryškių raiščių ar sausgyslių pažeidimų, sumažėja sąnarių paslankumas, o geriausias tokios problemos sprendimo būdas yra reabilitacija. Pastaroji gali susidėti iš fizioterapinių priemonių (parafino terapija, elektroterapija,ultragarso terapija) ir nesudėtingų pratimų, kurių dėka palaipsniui didinama judesio amplitudė.
Drebėjimo šiame etape nesureikšminčiau.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.04.10 16:22
Kokius batus autis(aukstesne pkulne ar lygia) esant ahilo sausgysles uzdegimui.

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Aukštesnė pakulnė jums gali duoti laikiną simptomų (skausmo) pamažėjimą. Tokiuo būdu laikinai apsaugosite dažniausiai įtemptus blauzdos raumenis nuo papildomo darbo. Visgi toks sprendimas yra trumpalaikis. Šalia simptominio gydymo (šiuo atveju skausmo provokavimo vengimas) rekomenduojama reabilituoti ir raumenų savybės, dėl kurių įvyko pokyčiai nulėmę Achilo sausgyslės perkrovimą, uždegimą, skausmą. Dėl tikslios pratimų programos geriausia pasitarti su specialistais, nes biomechanikos pakitimų gali būti ne tik kojose. Visgigydymą pradėti galite jau dabar. Darykite blauzdos raumenų tempimą po 20 sek. keturis kartus vienai ir kitai kojai bent kartą per dieną. Jautriausią vietą po didesnio krūvio reiktų šaldyti. Nakčiai galimi šildantys tepalai.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.04.05 10:36
Pradėjo skaudėti dešinės kojos čiurna. Iš pradžių galvojau, kad gal kryptelėjau...skausmas stiprėjo, pradėjo tinti čiurnos sąnarys. Traumatologas peršvietė, lūžių nerado, išrašė tepti ir dicloberl. Jau praėjo porą mėn. čiurna skauda, sunku vaikščioti, bet pradėjo skaudėti dešinis petys per sąnarį. Toks dilgčiojantis perveria skausmas, negaliu pamiegoti ant to peties. Kas tai galėtų būti? Ar įmanoma nuimti skausmą?

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Skausmą palengvinti ar visai jį pašalinti galima vaistais nuo uždegimo (net ir tuo poačiu diklofenaku). Toks sprendimo būdas yra galimas, tačiau gali būti tik laikinas. Naktinis skausmas rodo aktyvų uždegiminį procesą, kurį reikia gydyti vaistais, tačiau vaistai retai išsprendžia priežastis dėl pats skausmas atsiranda. Todėl nustačius diagnozę reiktų imtis ir tikslingo raumenų ir sausgyslių savybių reabilitavimo.
Dėl skausmo priežasties ar diagnozės nustatymo siūlau kreiptis į specialistus, nes peties skausmas gali būti dėl pakitimų pačiame petyje, taip pat dėl pakitimų stuburo kaklinėje dalyje, ar dėl raumenų (kaklo, krūtinės, pečių juostos) įsitempimo pokyčių. Visas jas aptarti raštu, turint tokį kiekį informacijos būtų pakankamai klampu. Todėl racionalu kreiptis į gydytoją, kuris susirinkęs papildomą informaciją, atlikęs testus ar tyrimus sudarys jums gydymo planą.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.03.27 22:58
Sveiki,turiu svarbų klausimą,tačiau nežinau kaip tiksliai viską papasakoti todėl tikiuosi suprasite. Mano draugui ties keliu iššoka kauliukas ir gana dažnai poto jis jį suspaudžia atgal. Nuo ko tai yra? Ar tai rimta ir kaip galima gydyti? Beto ir jaučiamas skausmas. Ačiū už atsakymą!

Peržiūrėti atsakymą

Sveiki,

Sudėtinga iš tokio kiekio informacijos nustatyti pirminę diagnozę. Kas tai bebūtų, kaulas ar kitas kietas darinys, neturėtų "šokinėti". Per didelis paslankumas ar sąnatyje įprastai "besislepiančių" laisvų, atplyšusių kūnų gydymui gali būti reikalinga operacija. Kadangi neatmetama ir chirurginio gydymo galimybė, geriau būtų, kad būklę apžiūros metu įvertintų specialistas ir parinktų tinkamiausią gydymą.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

2016.03.20 15:32
Sveiki, jau gan senokai sportuoju, žaidžiu krepšinis, mėgstu pabėgioti, tad sportui nesu svetimas. Prieš pora mėnesių pradėjau lankyti sporto klubą, noriu fiziškai sustiprėti. Prieš kelias dienas darant tempimo pratimus krūtiniai pradėjo durti krutinę kairėje pusėje. Šiuo metu ramiai sėdint jaučiasi spaudimas(diskomfortas) kairėje krūtinės pusėje, pasisukus į šoną atsiranda ir dūrimo jausmas. Norėjau pasiteirauti ar galėjau pasitempti koki krūtinės raumenį, nors visada darau apšilimą prieš kilnodamas svorius, bei nepersistengiu imdamas labai didelius svorius. O gal man pasireiškė problemos su širdimį ir reikėtu vartoti kokius magnio papildus ar jau reikėtu kreiptis pas specialistus.

Pagarbiai,
Marius

Peržiūrėti atsakymą

Laba diena,

Nežinau koks jūsų amžius, bet jūsų pasakojami simptomai, jų pradžia, pokyčiai, atsirandantys judesio metu, nėra būdingi širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms.
Tikėtina, kad skausmą sąlygoją judėjimo ir atramos sistemos pokyčiai. Skausmą gali sąlygoti raumenų patempimas, raumenų perkrovimas ar net tarpšonkaulinio nervo dirginimas. Tad jei skausmo numalšinti nepadės šildantys tepalai ir lengvi kaklo, krūtinės, nugaros tempimo pratimai, kreipkitės į sporto medicinos gydytoją ar reabilitologą dėl tikslesnių gydymo rekomendacijų parinkimo.

Pagarbiai
Mantas Ambraška

Video