Ožragių sėklos iš Egipto labiausiai tikėtinas mirtinų e. coli bakterijų šaltinis

Teksto dydis:

Ožragių sėklos iš Egipto labiausiai tikėtinas mirtinų e. coli bakterijų šaltinis

2011 liep. 9 12:41

Pasaulio naujienų agentūros rašo, jog viena ožragių sėklų siunta iš Egipto yra labiausiai tikėtinas E. coli bakterijų sukeltos epidemijos Vokietijoje ir Prancūzijoje kaltininkas.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) prasitarė, kad kitos Europos sąjungos narės taip pat galėjo gauti arba gavo paketus su įtartinomis sėklomis ir paragino Europos Komisiją dėti visas pastangas, kad būtų išvengta tolimesnio vartotojų nesaugumo.

Vartotojai neturėtų valgyti daigintų sėklų ar jų daigų tol, kol jie nėra pilnai apdoroti maisto gaminimo proceso metu.

Daugiau nei 4,100 žmonių Europoje ir Šiaurės Amerikoje susirgo E.coli bakterijos sukeliamų infekcijų protrūkių metu – vienas iš infekcijos protrūkių susitelkė Vokietijos šiaurėje, kitas aplink Prancūzijos Bordo miestą.

Beveik visi paveiktieji per pirmąjį proveržį – nusinešusį daugiausiai gyvybių – gyveno Vokietijoje arba joje neseniai lankėsi. Infekcija nusinešė 48 žmonių gyvybes Vokietijoje ir vieno žmogaus gyvybę Švedijoje.

Informacijos analizė apie protrūkius Prancūzijoje ir Vokietijoje veda prie išvados, kad importuotos ožragių sėklos, kurios buvo naudojamos daigams auginti, importuotos iš Egipto vieno Vokietijos importuotojo ir yra labiausiai tikėtina E.coli bakterijų sukeliamų infekcijų protrūkio priežastis,“ teigiama EFSA pranešime.

Kitos ožragių sėklos, importuotos iš Egipto 2009 – 2011 metais taip pat gali būti užkrėstos,“ teigia EFSA, pridėdama, kad tyrimai turėtų būti atlikti visose šalyse, kurios galėjo gauti šių sėklų iš susirūpinimą keliančių vietovių.

Užkrato šaltinis - išmatos

E. coli kilmės infekcijos identifikuotos per protrūkius žinomus kaip STEC O104:H4 gali sukelti sunkios formos diarėją ir sunkų inkstų nepakankamumą ar net mirtį.

Sėklų užkrėtimas STEC O104:H4 kilmės bakterijomis turėjo įvykti per žmogaus ar gyvūno išmatas,” teigia EFSA. “Kaip tiksliai šis dalykas įvyko, kol kas lieka atviru klausimu.”

E. coli bakterija tarpsta maistinėmis medžiagomis turtingoje aplinkoje, tokioje kaip žmogaus ar karvių žarnynas. STEC O104:H4 atmaina ypač lipni, gali tvirtai laikytis prisikabinusi prie lapų, sėklų ir įvairių maisto produktų.

Vakarų Vokietijoje sveikatos pareigūnai atlieka plačios skalės E.coli bakterijų tyrimus po atsinaujinusio atvejo, kai pradinėje mokykloje infekcija išplito tarp mokinių ir valgyklos darbininkų. Daugiau nei 800 mokinių, mokytojų, prižiūrėtojų ir studentų buvo tiriami dėl E.coli bakterijų.

Komentuoti

Video