Aterosklerozės rizika arba per saldus kraujas širdžiai nepatinka

Teksto dydis:

Aterosklerozės rizika arba per saldus kraujas širdžiai nepatinka

2011 kov. 28 00:00

Žmogus per metus vidutiniškai suvalgo 36 kg cukraus: 6 kg gauna tiesiai iš pakelio, o likusius 30 kg – nepastebimai kartu su gėrimais ir saldumynais, kepiniais ir konservais, saldžiomis sriubomis ir padažais, pusgaminiais ir sausais pusryčiais. Per dieną tai sudarytų 33 kubelius cukraus arba tiek, kiek jo būtų galima gauti iš vieno cukrinio runkelio.
Cukraus kelias
 
Iš kur kraujyje atsiranda cukraus? Svarbiausias jo šaltinis – maiste esantys angliavandeniai, be to, kepenyse susikaupusios atsargos. Kad cukrus taptų energija, jis turi iš ląstelių patekti į kraują. Tuo pasirūpina specialios kasos ląstelės, gaminančios hormoną insuliną. Jos leidžia į organizmo ląsteles patekti kraujyje esančiam cukrui. Jeigu šis sudėtingas procesas sutrinka, insulinas nepatenka į ląsteles, ir kraujyje susikaupia jo perteklius.
 
Kaip cukrus gali apkartinti gyvenimą?
 
Jeigu suvalgytas cukrus nėra paverčiamas energija aktyviai mankštinantis, jis virsta kūno riebalais ir viršsvoriu. O viršsvoris apsunkina širdies darbą. Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje tiesiogiai veikia kraujagysles – vystosi angliavandenių ir riebalų metabolizmo sutrikimas. Tai keičia kraujagyslės vidaus sieneles. Ant jų susidaro aterosklerozinių plokštelių, kraujagyslės siaurėja, o tai reiškia, kad siaurėja ir kraujo praeinamumo takas. Visi kūno organai blogiau aprūpinami krauju. Taigi cukrus didina „blogojo“ ir mažina „gerojo“ cholesterolio kiekį, skatina aterosklerozę.
 
 
Kiek cukraus mums reikia?
 
Mokslininkai nustatė, kad sveikas žmogus per dieną iš cukraus turi gauti tik 10% dienos normos kalorijų. Jei šiuos procentus paverstume gramais, gautume, kad suaugęs vyras per dieną gali suvalgyti ne daugiau kaip 60 gr., o moteris – 50 gr.
Normaliomis sąlygomis cukraus kiekis kraujyje nevalgius svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 mmol/l. Po valgio jis gali padidėti iki 7,8 mmol/l. Tai normalu. Bet jeigu cukraus kiekis visada padidėjęs, diagnozuojamas cukrinis diabetas.
 
Pasimatuoti ir kontroliuoti
 
Kad galėtumėm visada žinoti ar cukraus kiekis kraujyje nepadidėjęs ir laiku viską kontroliuotumėm, daugumos gydytojų nuomone, patikimiausia priemonė yra kraujo gliukozės tyrimas aparatu – gliukomačiu. Cukraus tyrimas šlapime jau nebėra patikimas kontrolės būdas.
 
Glikemijos indeksas – cukraus greitis
 
Norint žinoti, koks yra maistinių medžiagų poveikis cukraus kiekiui kraujyje nustatomas glikemijos indeksas, t.y. greitis, kuriuo cukrus iš maisto patenka į kraujotaką. Jei maisto produktuose esantis cukrus absorbuojamas labai greitai, šių maisto produktų glikemijos indeksas yra didelis, todėl ir gliukozės kiekis kraujyje greitai padidėja. Tuo tarpu iš mažo glikemijos indekso produktų cukrus į kraują patenka iš lėto.
 
Ką valgyti, kad suvaldytumėme cukrų?
 
Žmonės, norintys palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, turi valgyti daugiausia mažo glikemijos indekso maistą – mėsą, žuvį, nevalytų ir neskaldytų grūdų produktus (rupią duoną, ruduosius ryžius, nesijotų miltų makaronus), pupeles, žirnius, vaisius ir daržoves. Sotintis dera žalios spalvos lapinėmis daržovėmis, pomidorais, salierais, agurkais, artišokais, žiediniais kopūstais, paprikomis, grybais, cukinijomis ir svogūnais — jų glikemijos indeksas žemas. Nors vaisiuose beveik nėra riebalų, deja, kai kurių jų, tarkim, ananasų, arbūzų, bananų, glikemijos indeksas labai aukštas, juos reiktų valgyti saikingai. Tuo tarpu uogų, obuolių, apelsinų, greipfrutų — glikemijos indeksas daug žemesnis.
 
Vietoj cukraus
 
Vietoj cukraus galima vartoti saldiklius, geriausia natūralius. Kas jie? Sorbitas – bespalviai kristalai, daug jų yra šermukšnių uogose, obuoliuose, abrikosuose, kituose vaisiuose. Ksilitas panašus į sorbitą, tačiau saldesnis, gaunamas iš kukurūzų ir medvilnės sėklų luobelių. Tinka saldikliai, kurių pagrindas – aspartamas, sukurtas iš dviejų natūralių amino rūgščių, dalyvaujančių organizmo baltymų sintezėje. Retkarčiais galima vartoti sachariną, tačiau neilgai, nes kenkia kepenims, inkstams, kasai. Jis taip pat nerekomenduojamas vaikams. Vietoj cukraus dar naudojamas ciklomatas, tačiau yra duomenų, kad tai kenksminga medžiaga.
 
Ir dar…
 
  • Kai kurie žmonės mano, kad balta duona labiau padidina cukraus kiekį kraujyje negu juoda. Iš tikrųjų jos abi vienodai didina cukraus kiekį.
  • Augalinio aliejaus nebūtina riboti, nes jis nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, užtat savo kaloringumu jis pranoksta sviestą, kuriame yra šiek tiek vandens ir baltymų. Todėl augalinio aliejaus patartina vartoti saikingai.
  • Klaidingai manoma, kad žali rūgštūs obuoliai nepadidina cukraus kiekio taip, kaip rausvi ir geltoni. Iš tiesų cukraus kiekiui turi įtakos ne spalva, o veikiau – vaisiaus dydis.
  • Manoma, kad pamirkytos bulvės praranda krakmolą, todėl nepadidina cukraus kiekio kraujyje. Tačiau tokiu būdu pasišalina labai nedidelis krakmolo kiekis, todėl jas geriau valgyti kaip vieną iš sudėtinių garnyro dalių.
  • Morkose ir burokėliuose yra daug augalinių skaidulų, trukdančių organizmui pasisavinti cukrų, todėl jų valgyti nedraudžiama.
  • Maistui saldinti vartojamas medus cukraus kiekį didina taip pat, kaip ir rafinuotas cukrus.

Komentuoti

Skaitytojų komentarai (4)

to Kas parase si str 2010 bal. 29 17:07

O jus suprantat ka pats paraset?

Kas parase si straip 2010 bal. 3 11:57

,,Iš kur kraujyje atsiranda cukraus?...Kad cukrus taptų energija, jis turi iš ląstelių patekti į kraują.\" Is kur tokios zinios? Kaip gali buti kraujyje cukraus? O antram sakiniui straipsnio autorius kitam sakiny priestarauja: ,,Jos leidžia į organizmo ląsteles patekti kraujyje esančiam cukrui.\"

Donatas 2009 spal. 27 15:55

kaip tik valgau sokolada...