Viduriavimas


Viduriavimas – tai pasikeitęs tuštinimosi pobūdis, kai išmatos tampa nenormaliai skystos ir (ar) gausios, dažniausiai didėjant ir tuštinimųsi skaičiui. Išskiriamas ūminis (trunka 4 sav.) Viduriavimas yra vienas pagrindinių virškinimo trakto ligų simptomų.

Viduriavimo SIMPTOMAI

Pasitikrinkite ČIA! Sveikatos testas

Į viršų

Priežastys

Dažniausias ūminis viduriavimas, kurį sukelia įvairios infekcijos: virusai, bakterijos, grybeliai, pirmuonys. Pagrindinė lėtinio viduriavimo priežastis yra dirgliosios žarnos sindromas.

Viduriavimą gali sukelti ar išpovokuoti jo paūmėjimą:

  • Maistas: pienas ir jo produktai, braškės, kiaušiniai, šokoladas, žuvis (alergija maistui), nevirti, nekokybiški maisto produktai ar nevirintas vanduo ( infekcinis viduriavimas);
  • Kelionės- galima užsikrėsti įvairia infekcija, parazitais nuvykus į endeminio paplitimo šalį;
  • Stresas;
  • Vaistų vartojimas, ypač antibiotikų, kadangi jie pažeidžia normalią žarnyno mikroflorą;
  • Kartais viduriuoti pradedama po gausaus alkoholio vartojimo;
  • Viduriavimas gali kilti po beveik visų virškinimo trakto organų operacijų (pav. po skrandžio rezekcijos).

Į viršų

Ligos eiga

Viduriavimas prasideda kada žarnų turinyje susikaupia blogai absorbuojamos medžiagos, sutrikdančios vandens absorbciją, pav.: nesuvirškinami angliavandeniai vaisiuose: obuoliuose, slyvose, kriaušėse, taip pat cukraus pakaitai maiste, kramotomojoje gumoje. Dažniausiai šis viduriavimas praeina badaujant. Kada yra infekcinis viduriavimas ar vaistų sukeltas (pav.: išgėrus ricinos aliejaus, bisakodilio) badavimas nepadeda. Sergant enteritu ar kolitu būna uždegiminis viduriavimas, dažnai kartu būna išmatose kraujas, karščiavimas.

Rekomeduojama kreiptis į gydytoją kai:

  • Viduriavimas nepraeina ilgiau nei 3 dienas;
  • Išryškėja dehidratacija- tai įrodo didelis troškulys, burnos džiūvimas, didelis silpnumas, galvos svaigimas, suretėjęs šlapinimasis;
  • Esant stipriam pilvo ar tiesiosios žarnos skausmui;
  • Kai išmatose pastebėjote kraujo;
  • Kūno temperatūra daugiau kaip 39 laipsniai C.

Į viršų

Tyrimas

Reikia išsiaiškinti rizikos veiksnius, kurie galėtų būti viduriavimo prežastimi (neseniai buvęs gydymas antibiotikais, kelionė į egzotinę šalį, higienos nesilaikymas). Gydytojas įtaręs ūminį infekcinį viduriavimą atlieka išmatų pasėlio tyrimą (nustato viduriavimo sukėlėją). Periferinio kraujo tyrimas nurodo ligos pobūdį: leukocitozė, padidėjęs CRB būdingas uždegiminiam viduriavimui. Biocheminis kraujo tyrimas padeda išsiaiškinti elektrolitų pokyčius ir įvertinti dehidrataciją.

Į viršų

Viduriavimo medicininis gydymas

Dažniausiai viduriavimas praeina savaime per kelias dienas negydomos. Esant viduriavimui svarbu išvengti skysčių ir elektrolitų praradimo. Svarbu gerti daug skysčių. Elektrolitų balansui atstatyti naudojami specialių druskų mišinių tirpalai. Nors jie ir nestabdo viduriavimo, tačiau yra geriausia apsauga nuo dehidratacijos (skysčių ir elektrolitų netekimo).
Viduriavimą stabdantys vaistai- sutirština išmatų konsistenciją ir apsaugo žarnyną- dažniausiai skiriama diosmektino preparatai (Smecta). Žarnyno peristaltiką slopinantys vaistai (veiklioji medžiaga - loperamidas) lėtina žarnų judesius ir žarnyno išsituštinimo procesą. Žarnyno peristaltiką slopinantys vaistai netinka esant bakterinės ar virusinės kilmės viduriavimui, nes prailgina ligos sukėlėjų pasišalinimo iš organizmo laiką.
Gydymas antibiotikais dažniausiai nėra būtinas, net ir nustačius sukėlėją, pirmiausia, visavertė rehidratacija ( netektų organizmo skysčių atstatymas).
Esant skausmui naudojami spazmolitikai, vidurių pūtimui – simetikonas.
Natūraliai žarnyno mikroflorai atstatyti vartojami probiotikai - lakto ir bifido bakterijų preparatai.

Į viršų

Gydytojai

Dalia Gruslienė

Gastroenterologas

Vilnius

Kasparas Gylys

Chirurgas, Pilvo chirurgas

Kretinga

Į viršų

Viduriavimo natūralus gydymas

FITOTERAPIJA (gydymas augalais)
  • Juodoji arbata su cukrumi. Arbata atkurs skysčių pusiausvyrą, be to, ji turi sutraukiamųjų taninų, kurie padeda sumažinti žarnyno uždegimą ir slopina toksinų absorbciją. Cukrus pagerina natrio ir vandens pasisavinimą.
  • Taninų gausu gervuogėse, kurios nuo seno vartojamos liaudies medicinoje viduriavimui gydyti. Gervuogių arbata: į puodelį verdančio vandens įberkite 1,5 g džiovintų gervuogių lapų, palaikykite dešimt minučių ir perkoškite. Per dieną tarp valgių išgerkite tris puodelius. Arba į 250 ml vandens įberkite du valgomuosius šaukštus šviežių gervuogių, pavirkite ant mažos ugnies dešimt minučių ir perkoškite. Gerkite po puodelį kelis kartus per dieną. Taip pat galite nusipirkti gervuogių arbatos maišelių sveiko maisto parduotuvėse; patikrinkite, kad jų sudėtyje būtų gervuogių lapų.
  • Aviečių lapų arbata. Joje daug mineralų ir kai kurių vitaminų. Šią arbatą dažnai geria nėščiosios, tačiau jos geriau vengti pirmuoju nėštumo laikotarpiu.
  • Auksašaknių kapsulės. Jos pagamintos iš ryškiai geltonų šių daugiamečių augalų šaknų, sunaikina daugelį bakterijų, pvz., E. coli, sukeliančių viduriavimą. Pagrindinė vaistinių augalų medžiaga yra berberinas. Jis toks veiksmingas, kad auksašaknė kartais vadinama „žoliniu antibiotiku“. Gerkite po dvi ar tris 125 mg kapsules per dieną, kol viduriavimas sumažės.
  • Trintos gysločių sėklos. Šis vaistas nuo viduriavimo taip pat padeda ir priešingu atveju – užkietėjus viduriams. sugeria skysčių perteklių žarnyne, todėl išmatos tampa masyvesnės. Gysločių sėklas išmaišykite vandenyje ir gerkite po 1-3 valgomuosius šaukštus kiekvieną dieną.
  • Česnakas. Senovės kinų gydymas. Nulupkite ir sutrinkite dvi česnako skilteles, sumaišykite su dviem arbatiniais šaukšteliais rudojo cukraus, užvirinkite ¾ puodelio vandens ir gerkite du ar tris kartus per dieną. Česnakas gali sunaikinti bakterijas, sukeliančias viduriavimą.
  • Smulkiai sutarkuoti saldūs obuoliai vartotini nuo viduriavimo, jie taip pat gydo storosios žarnos uždegimą.
Vaistažolių mišiniai nuo viduriavimo
  1. 50 g miškinės sidabražolės šaknų, 20 g ramunėlių žiedų, 20 g žąsinės sidabražolės žolės, 10 g pipirmėtės lapų. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Geriama iš lėto daug kartų per dieną po vieną stiklinę arbatos. Atpalaiduoja spazmus, mažina uždegimą.
  2.  30 g gervuogių lapų, 20 g graikinio riešutmedžio lapų, 15 g kraujažolės žolės, 15 g miškinės girūnės žolės, 15 g šalavijo lapų. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Geriama daug kartų per dieną po vieną stiklinę arbatos. Atpalaiduoja spazmus, mažina uždegimą.
  3.  Miškinės sidabražolės žolė, melisos lapai, pipirmėtės lapai. 2 šaukšteliai mišinio užplikomi stikline vandens. Geriama po 2-3 stiklines per dieną. Tinka kai viduriuojama nestipriai. Atpalaiduoja spazmus.
  4. Paprastosios širdažolės žolė, šalavijo lapai. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Geriama 2-3 kartus per dieną po vieną stiklinę arbatos. Rekomenduojama kaip papildoma gydymo priemonė.
  5.  50 g piliarožės šaknų, 50 g varpučio šaknų, 30 g ąžuolo žievės. Šaukštas mišinio 30 minučių verdamas ant mažos ugnies su vienu litru vandens. Po to nukošiama. Geriama po 3 stiklines arbatos per dieną (tarp valgymų). Tinka sergant ūmiu žarnyno uždegimu.
  6.  Linų sėmenys, ramunėlių žiedai, dedešvos žiedai. 2 šaukštai sutrintų linų sėmenų dedama į ½ l vandens ir verdama 15 minučių. „Klijai“ nukošiami ir užpilami ant šaukštelio ramunių žiedų bei 2 šaukštelių dedešvos žiedų. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Po to nukošiama. Geriama 3 kartus per dieną po vieną stiklinę (mažais gurkšniais). Rekomenduojama sudirgintoms gleivinėms gydyti.(Wolfgang Mohring, Gydomųjų arbatų knyga, Tyrai, 2000 m.).
Jei viduriuojant arbatos nepadeda, rekomenduojama valgyti gleivingas sriubas, padengiančias uždegimo pažeistą gleivinę. Sriubos ypač padeda gydyti lėtinį arba labai dažnai pasikartojantį viduriavimą.
  • Ryžių „klijai“: 2 šaukštai ryžių verdami su litru vandens, kol galima nukošti skystus klijus. Šie laikomi šiltame termose. Kas valandą geriama po ½ stiklinės sriubos. Be to, galima vartoti mėlynių nuovirą.
  • Avižų ir ramunėlių „klijai“: avižiniai dribsniai verdami tol, kol išsiskiria skysti klijai. Į litrą „klijų“ dedami 2 šaukštai ramunėlių žiedų bei 2 šaukštai trikertės žvaginės žolės. Palaikoma 12 minučių, kad prisitrauktų, tada nukošiama. Sriuba laikoma termose. Kas valandą geriama po ½ stiklinės sriubos. Jei kankina spazmai, vietoj trikertės žvaginės dėkite 2 šaukštus žąsinės sidabražolės žolės.
 
KITI
  • Elektrolitų gėrimas. Jeigu viduriuojate gausiai, reikia aprūpinti organizmą pakankamu vandens ir elektrolitų – natrio, kalio ir chloro – kiekiu. Jie stiprina širdies darbą ir yra svarbūs organizmui. Litre vandens išmaišykite ½ arbatinio šaukštelio druskos ir keturis arbatinius šaukštelius druskos. Įpilkite šiek tiek apelsinų, citrinų sulčių ar kalio chlorido tirpalo. Per dieną išgerkite litrą šio gėrimo. Nevartokite daugiau druskos ar cukraus negu nurodyta, antraip jie gali pašalinti skysčius iš organizmo.
  • BRAT dieta. Ją sudaro bananai, ryžiai, obuoliai (tyrė) ir skrebučiai. Visi šie maisto produktai yra švelnūs, o bananai ir obuoliai turi pektino. Tai tirpi ląsteliena, kuri sugeria skysčių perteklių žarnyne ir sulėtina išmatų slinkimą. (Tačiau negerkite obuolių sulčių – jos gali sustiprinti viduriavimą). Kitas pektino šaltinis yra morkos. Išsivirkite keletą morkų, įmeskite jas į trintuvą, įpilkite šiek tiek vandens ir sutrinkite iki kūdinių maisto konsistencijos (tirštumo). Kas valandą suvalgykite po vieną ar du valgomuosius šaukštus šios tyrelės. (1001 NAMINIS VAISTAS: padeda išspręsti kasdienius negalavimus. Alma littera, 2007 m.)
  • Aktyvuotas vanduo: Viduriuojant išgerti pusę stiklinės negyvojo vandens. Jeigu per valandą viduriavimas nepraėjo, tai išgerti dar pusę stiklinės negyvojo vandens. Skausmai pilvo ertmėje ir viduriavimas paprastai praeina per 0,5 val.
  • Taškinis masažas. Šis gydymo metodas stimuliuoja virškinimą ir kartu žarnyną. Vienos rankos nykščiu ir smiliumi spauskite mėsingą raukšlę, esančią tarp kitos rankos nykščio ir smiliaus. Darykite tai po dvi minutes kiekvieną dieną, kol viskas susitvarkys. (Įspėjimas: šio metodo nerekomenduojama taikyti nėščiosioms).
  • Energetinis kvėpavimas. Skrandžio ir žarnyno gydymas. Pradinė padėtis: atsisėskite kaip jums patogiau. Užspauskite dešiniąją šnervę dešinės rankos nykščiu ir labai lėtai įkvėpkite pro kairiąją šnervę. Po to užspauskite ir kairiąją šnervę suglaustais dešinės rankos mažyliu ir bevardžiu pirštais. Sulaikykite orą tiek, kiek pajėgsite, nejausdami didelių nepatogumų. Stebėkite, kad sulaikius kvėpavimą plaučiai nebedarytų jokių judesių. Dabar atleiskite nykštį ir labai lėtai iškvėpkite. Vėl įkvėpkite pro dešiniąją šnervę, vėl ją užspauskite nykščiu ir vėl sulaikykite kvėpavimą. Po to atitraukite bevardį ir mažylį nuo kairiosios šnervės ir lėtai iškvėpkite pro kairiąją šnervę. Atlikite 10 tokių pratybų rytą ir 10 – vakare. Kitą dieną jų skaičių padidinkite vienetu ir taip tęskite iki 20, o jei norite, tai ir daugiau. Įkvėpdami įsivaizduokite, kad į vidų plūsta sveikata, meilė, džiaugsmas, o iškvėpdami – kaip pasišalina blogis, ligos ir visos kitos negeros savybės. Šis pratimas greitai išvalo energiją, pagerina virškinimą bei apetitą ir labai gelbsti ištikus daugeliui susirgimų. (Kacudzo Niši, Energetinis kvėpavimas, Algarvė, 2004 m.)
  • Šiaurietiškas ėjimas (ėjimas su lazdomis) reguliuoja žarnyno veiklą.

Į viršų

Komplikacijos

Be pagrindinio diarėjos požymio (dažno tuštinimosi vandeningomis išmatomis) dažnai pasireiškia ir apetito netekimas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, karščiavimas, dehidratacija. Jei šie simptomai trunka ilgiau nei 4 savaites, viduriavimas laikomas lėtiniu.

Į viršų

Patarimai ir profilaktika

Labai svarbu yra higiena. Nepamiršti pasinaudojus tualetu nusiplauti rankų. Tinkamas maisto produktų paruošimas ( vaisių, daržovių plovimas, nevartoti produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs). Ypatingas dėmesys maisto produktams keliautojams egzotinėse šalyse.
Viduriuojant svarbu gerti daug skysčių (3-4 litrus per parą). Galima vartoti specialius rehidratacijai skirtų mišinių miltelius, kuriuos tereikia ištirpinti vandenyje. Šie milteliai parduodami vaistinėse. Viduriuojant taip pat reikėtų vartoti maisto, kurio sudėtyje yra druskos. Vos atsiradus apetitui, reikėtų pradėti normaliai maitintis, bet rekomenduojama porą dienų nevartoti pieno produktų. Viduriuojant itin svarbu kruopščiai rūpintis asmens higiena.
  • Venkite maisto produktų, kuriuose gausu sunkiai virškinamos ląstelienos. Todėl nevalgykite pupelių, lapinių ar Briuselio kopūstų.
  • Kelias dienas reikėtų atsisakyti pieno pagrindu pagamintų produktų, nes viduriavimas gali pažeisti žarnų sieneles, sukeldamas laikiną laktozės netoleravimą.
Išimtis yra gyvasis jogurtas, turintis naudingųjų bakterijų. Probiotikų produktuose daugiausia yra dviejų grupių bakterijų: pieno rūgšties bakterijų (Lactobacillen) ir bifidobakterijų (Bifidobacterium).
Į gydytoją kreiptis derėtų, jei pastebite nerimą keliančių simptomų, išvardintų anksčiau, jei viduriuoti pradėjote po kelionės į užsienį, arba jei viduriavimas trunka ilgiau nei savaitę.
 

Į viršų

Raktiniai žodžiai

Viduriavimas, Virškinimas, Diarėja, Sutrikimai, Pilvo skausmas, Stafilokokas, Higiena, Skysčiai, Maistas

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Kad viduriavimas netrukdytų mėgautis vasara
Kad viduriavimas netrukdytų mėgautis vasara

Viduriavimas – pasituštinimas skystomis ar vandeningomis išmatomis daugiau nei 3 kartus per parą. Dažniausia priežastis – virškinamojo trakto infekcija, plintanti per užterštą maistą, vandenį ar kontaktiniu būdu. Sunkus viduriavimas pavojingas mažiems vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat turintiems imunodeficitą Daugiau...

Arbatos nauda
Arbatos nauda

Arbata, ypač žalioji, teigiamai veikia virškinimo organų sistemą, nes absorbuoja kenksmingas organizmui medžiagas, sutraukia žarnyno gleivinę, gerina žarnyno tonusą. Daugiau...

Faktai ir mitai apie homeopatija
Faktai ir mitai apie homeopatija

Homeopatija veikia lėtai.Homeopatija gana greitai veikia esant ūmioms kondicijoms: infekcijoms, karščiavimui, viduriavimui, t.t. O štai lėtinės ligos, tokios kaip psoriazė, gydymas homeopatija gali užtrukti kur kas ilgiau. Daugiau...

Vaisiai – vaistai
Vaisiai – vaistai

Pasidairykime po mūsų sodus ir atkreipkime dėmesį į vaisius, kurie ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Vienus jau turime čiupti ir valgyti, kitų dar teks šiek tiek palaukti. Daugiau...

Kaip saugotis enterohemoraginės E. coli bakterijos?
Kaip saugotis enterohemoraginės E. coli bakterijos?

E. coli – tai bakterija, kuri įprastai randama žmonių ir gyvūnų žarnyne ir yra normalios žarnyno mikrofloros sudėtinė dalis. Tačiau kai kurios E.coli padermės gali gaminti toksiną, kuris sukelia viduriavimus su krauju, kai kuriais atvejais – ūmų inkstų pakenkimą. Daugiau...

Pavojingasis gliutenas. Kas tai?
Pavojingasis gliutenas. Kas tai?

Gliutenas - tai apibendrintas baltymų, randamų kviečių, miežių, avižų ir rugių kruopose, pavadinimas. Celiakija - tai virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja gliuteno.
Daugiau...