Ekspertai rekomenduoja

Mitybos rekomendacijos sergant gastritu
Mitybos rekomendacijos sergant gastritu
Dietologija, Žana Antonova

Sergant lėtiniu atrofiniu gastritu (esant nepakankamai sekrecijai):

  • ribokite druskos, mielinės  tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, ruginės duonos;
  • nuovirų, sultinių;
  • miežinių kruopų;
  • riebios mėsos, paukštienos ir žuvies;
  • kietai išvirtų kiaušinių;
  • keptų ir aštrių patiekalų;
  • rūkytų, marinuotų, konservuotų produktų;
  • pieno;
  • daržovių, turinčių daug skaidulų (ridikų, ridikėlių, paprikos), grybų;
  • vaisių ir uogų su odele ir sėklomis.

Rekomenduojama:

  • vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai;
  • įvairios kruopos, makaronai;
  • bulvės, morkos, burokėliai, cukinijos, žiediniai kopūstai, petražolės, krapai;
  • rūgštūs pieno produktai, varškė, sūris, grietinė.

 

Sergant lėtiniu hiperacidiniu gastritu (esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui):

  • ribokite druskos, mielinės  tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, ruginės duonos;
  • nuovirų, sultinių;
  • riebios mėsos, paukštienos ir žuvies;
  • keptų ir aštrių patiekalų;
  • rūkytų, marinuotų, konservuotų produktų;
  • kiaušinių;
  • baltagūžių kopūstų, agurkų, ridikų, rūgštynių, špinatų, svogūnų, pupelių, grybų.

Rekomenduojama:

  • vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiūvėsiai;
  • ryžiai, avižų dribsniai, grikiai, makaronai;
  • vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena ( virta, troškinta), liesų rūšių žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.);
  • Pekino, žiediniai, Briuselio kopūstai, brokoliai, morkos, burokėliai, bulvės, salotų lapai, agurkai (be odelės), cukinijos;
  • pienas, kefyras, varškė;
  • kepti, virti ar trinti saldūs vaisiai ir uogos;
  • negazuotas vanduo, žalia ir juoda arbata, vaistažolių arbatos;
  • sviestas (patiekaluose iki 2-3 šaukštų per dieną), liesa grietinė (iki 2 šaukštų);
  • augaliniai aliejai.