- Simptomai
- Priežastys
- Ligos eiga
- Tyrimas
- Medicininis gydymas
- Natūralus gydymas
- Komplikacijos
- Patarimai ir profilaktika
Gastritas – tai ūminis ar lėtinis skrandžio gleivinės uždegimas, kai pažeista gleivinė parausta, paburksta, sunkesniais atvejais susidaro erozijos (gleivinės išopėjimas). Esant lėtiniam uždegimui, nyksta rūgštį gaminančios skrandžio liaukos ir gleivinė – vystosi gleivinės atrofija.
Patarimai ir profilaktika
Jei ilgesnį laiką vartojate vaistus, galinčius sukelti skrandžio uždegimą (ypač jei gastritu ar opalige esate sirgęs anksčiau) reikėtų profilaktiškai vartoti skrandžio rūgšties išsiskyrimą slopinančius vaistus.
Patartina vengti dirginančio skrandžio gleivinę maisto – aštraus, kepto, rūkyto, sugedusio, ypač uždegimo paūmėjimų metu ir jei uždegimai kartojasi. Esant ūminiam uždegimui, reikėtų skrandį išplauti, pirmą dieną skiriami tik skysčiai. Jei netyčia išgėrėte stiprios rūgšties – ją neutralizuoti galima pienu, jei šarmo – jis neutralizuojamas praskiesta citrinos rūgštimi (bet būtina kreiptis į gydytoją!). Jeigu randama H.pylori, bet skrandžio uždegimo nėra, jos naikinti nereikia!
Ekspertai rekomenduoja
Mitybos rekomendacijos sergant gastritu
Dietologija, Žana Antonova
Dietologija, Žana Antonova
Sergant lėtiniu atrofiniu gastritu (esant nepakankamai sekrecijai): ribokite druskos, mielinės tešlos kepinių, šviežios ką tik iškeptos duonos, ruginės duonos; nuovirų, sultinių; miežinių kruopų; riebios mėsos, paukštienos ir žuvies; kietai išvirtų kiaušinių; keptų ir aštrių patiekalų; rūkytų, marinuotų, konservuotų produktų; pieno; daržovių, turinčių daug skaidulų (ridikų,... Daugiau...