Celiakija. Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas

Teksto dydis:


Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.

Patarimai ir profilaktika

Sergantiesiems celiakija derėtų atminti, kad gliuteno taip pat turi ir ne maisto produktai, tokie kaip lūpų dažai, dantų pastos, burnos skalavimo skysčiai, klijai (taip pat ir esantys ant pašto ženklų), vitaminų ir mineralų maisto papildai bei kitų vaistų tabletės

Į viršų