- Simptomai
- Priežastys
- Ligos tipai ir etapai
- Ligos eiga
- Tyrimas
- Medicininis gydymas
- Komplikacijos
- Patarimai ir profilaktika
Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.
Patarimai ir profilaktika
Sergantiesiems celiakija derėtų atminti, kad gliuteno taip pat turi ir ne maisto produktai, tokie kaip lūpų dažai, dantų pastos, burnos skalavimo skysčiai, klijai (taip pat ir esantys ant pašto ženklų), vitaminų ir mineralų maisto papildai bei kitų vaistų tabletės
Ekspertai rekomenduoja

Mitybos rekomendacijos sergant celiakija
Dietologija, Žana Antonova
Dietologija, Žana Antonova
Rekomenduojami produktai, kurių ženklinime yra užrašas „be gliuteno“, „agliuteninis“; ryžiai, kukurūzai, avižos ir gaminiai iš jų (dėl šių pasitarkite su savo gydytoju); ankštinių kultūrų miltai (pupų, pupelių, žirnių, lęšių), bulvių miltai, makaronai iš gliuteno neturinčių miltų, linų sėmenys, sezamų sėklos; pienas, grietinėlė, pasukos, paprastas jogurtas,... Daugiau...