- Simptomai
- Priežastys
- Ligos tipai ir etapai
- Ligos eiga
- Tyrimas
- Medicininis gydymas
- Komplikacijos
- Patarimai ir profilaktika
Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.
Medicininis gydymas
Vienintelis celiakijos gydymo būdas – specifinė begliuteinė dieta. Būtina iš maisto raciono pašalinti kviečius, miežius, rugius ir jų produktus. Gydymo pradžioje yra ribojami ir laktozės turintys produktai, nes celiakinės ligos metu prasideda antrinis laktozės nepakankamumas. Sunkios malabsorbcijos (sutrikus maisto skilimo produktų rezorbcijai iš žarnų spindžio ir/ar išnešimas kraujo limfiniais takais) atvejais reikia skirti maisto papildų, pvz. esant anemiškiems požymiams – geležies, folio rūgšties ir/ar vitamino B12, esant kraujavimo požymiams – vitamino K. Visiems ligoniams, kurių kraujyje konstatuojama hipokalcemija (kalcio kiekio kraujyje sumažėjimas) ar nustatoma osteomaliacija (mineralinės kaulo dalies sumažėjimas), osteoporozė, būtina skirti kalcio preparatų ir/ar vit.D. Ligoniai turi gauti pakankamai vit. A, tiamino, riboflavimo, niacino, piridoksino, vit.C polivitaminų pavidalu. Sunkiais atvejais skiriama enterinė (per zondą)ir parenterinė (naudojant centrinės venos kateterį) mityba. Jų vengiant liga neprogresuos ir jokių komplikacijų neturėtų išsivystyti. Bet vos tik įvedus atgal į dietą grūdinius produktus, celiakijos simptomai vėl atsiranda, tad dietos būtina laikytis visą gyvenimą. Dėl maisto produktų pasirinkimo rekomenduojama dietologo konsultacija, kuris padės sudaryti dienos maisto davinio sudėtį.
- Duona, makaronai, sausi pusryčiai;
- Sausainiai, pyragėliai, biskvitai, traškučiai;
- Sojos padažas, majonezas, garstyčios;
- Mišrus augalinis aliejus (reiktų vartoti tik gryną saulėgražų ar rapsų aliejų);
- Kai kurie konservuoti padažai;
- Alus ir viskis (kiti alkoholiniai gėrimai neturi baltymo gliuteno);
- Kukurūzus;
- Avižas;
- Ryžius;
- Vaisius, daržoves;
- Bulves;
- Riešutus;
- Linų sėmenis, sorų kruopas;
- Raudoną mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus;
Įrodyta, kad visą gyvenimą besilaikant specifinės dietos galima kontroliuoti ligą ir išvengti komplikacijų.