Celiakija. Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas

Teksto dydis:


Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.

Medicininis gydymas

Vienintelis celiakijos gydymo būdas – specifinė begliuteinė dieta. Būtina iš maisto raciono pašalinti kviečius, miežius, rugius ir jų produktus. Gydymo pradžioje yra ribojami ir laktozės turintys produktai, nes celiakinės ligos metu prasideda antrinis laktozės nepakankamumas. Sunkios malabsorbcijos (sutrikus maisto skilimo produktų rezorbcijai iš žarnų spindžio ir/ar išnešimas kraujo limfiniais takais) atvejais reikia skirti maisto papildų, pvz. esant anemiškiems požymiams – geležies, folio rūgšties ir/ar vitamino B12, esant kraujavimo požymiams – vitamino K. Visiems ligoniams, kurių kraujyje konstatuojama hipokalcemija (kalcio kiekio kraujyje sumažėjimas) ar nustatoma osteomaliacija (mineralinės kaulo dalies sumažėjimas), osteoporozė, būtina skirti kalcio preparatų ir/ar vit.D. Ligoniai turi gauti pakankamai vit. A, tiamino, riboflavimo, niacino, piridoksino, vit.C polivitaminų pavidalu. Sunkiais atvejais skiriama enterinė (per zondą)ir parenterinė (naudojant centrinės venos kateterį) mityba. Jų vengiant liga neprogresuos ir jokių komplikacijų neturėtų išsivystyti. Bet vos tik įvedus atgal į dietą grūdinius produktus, celiakijos simptomai vėl atsiranda, tad dietos būtina laikytis visą gyvenimą. Dėl maisto produktų pasirinkimo rekomenduojama dietologo konsultacija, kuris padės sudaryti dienos maisto davinio sudėtį.

Produktai, kurių negalima vartoti, kadangi juose yra baltymo gliuteno:
  • Duona, makaronai, sausi pusryčiai; 
  • Sausainiai, pyragėliai, biskvitai, traškučiai; 
  • Sojos padažas, majonezas, garstyčios; 
  • Mišrus augalinis aliejus (reiktų vartoti tik gryną saulėgražų ar rapsų aliejų); 
  • Kai kurie konservuoti padažai; 
  • Alus ir viskis (kiti alkoholiniai gėrimai neturi baltymo gliuteno); 
Kai kurie vaistai gali turėti baltymo gliuteno, tad prieš vartojant bet kokį medikamentą būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Svarbu žinoti, kad šio baltymo yra ir lūpų dažuose, dantų pastoje ar burnos skalavimo priemonėse, tad būtina jas pakeisti kitomis, gliuteno neturinčiomis, priemonėmis.

Celiakija sergantys pacientai gali valgyti:
  • Kukurūzus; 
  • Avižas; 
  • Ryžius; 
  • Vaisius, daržoves; 
  • Bulves; 
  • Riešutus; 
  • Linų sėmenis, sorų kruopas; 
  • Raudoną mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus;
Dauguma produktų, kuriuos leistina vartoti sergant celiakija, turi mažai ląstelienos. Tad pacientai dažnai pradeda
skųstis vidurių užkietėjimu ir pilvo skausmu. Rekomenduojama kuo daugiau valgyti vaisių ir daržovių, kad organizmas gautų pakankamai skaidulinių medžiagų. Retais atvejais skiriami ir vidurius laisvinantys vaistai.
Įrodyta, kad visą gyvenimą besilaikant specifinės dietos galima kontroliuoti ligą ir išvengti komplikacijų.

Į viršų