- Simptomai
- Priežastys
- Ligos tipai ir etapai
- Ligos eiga
- Tyrimas
- Medicininis gydymas
- Komplikacijos
- Patarimai ir profilaktika
Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.
Komplikacijos
Celiakija gali komplikuotis vitaminų ar mineralinių medžiagų nepakankamumu, anemija, osteoporoze. Moterims, sergančioms šia liga, dažnesni pakartotiniai persileidimai ir didesnė tikimybė tapti nevaisingomis. Pacientai, sergantys celiakija, turi didesnį rizikos laipsnį susirgti žarnyno, kepenų ir stemplės vėžiu, intesinaline limfoma. Įrodyta, kad mirtingumas sergant celiakija padidėja du kartus, palyginti su sveikais asmenimis.
Ekspertai rekomenduoja
Mitybos rekomendacijos sergant celiakija
Dietologija, Žana Antonova
Dietologija, Žana Antonova
Rekomenduojami produktai, kurių ženklinime yra užrašas „be gliuteno“, „agliuteninis“; ryžiai, kukurūzai, avižos ir gaminiai iš jų (dėl šių pasitarkite su savo gydytoju); ankštinių kultūrų miltai (pupų, pupelių, žirnių, lęšių), bulvių miltai, makaronai iš gliuteno neturinčių miltų, linų sėmenys, sezamų sėklos; pienas, grietinėlė, pasukos, paprastas jogurtas,... Daugiau...