Celiakija. Simptomai, priežastys ir eiga

Teksto dydis:


Celiakija (gliuteninė enteropatija) – yra lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas genetinį polinkį turintiems žmonėms. Galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas.

Celiakijos SIMPTOMAI

Pasitikrinkite ČIA! Sveikatos testas

Į viršų

Priežastys

Yra nustatyti tam tikri rizikos veiksniai, kurie padidina tikimybę susirgti celiakija. Labai svarbus yra ir genetinis rizikos faktorius. Susirgimo tikimybė vienas iš dešimties yra pirmos eilės giminaičiams. Taip pat pacientai, kurie serga I tipo cukriniu diabetu, opiniu kolitu ar turi skydliaukės patalogiją, daug dažniau serga celiakija nei sveiki žmonės.

Į viršų

Ligos tipai ir etapai

Celiakijos klasifikacija:

  • Klasikinė gliuteninė enteropatija: vyrauja žarnyno pažeidimo simptomai;
  • Netipinė: vyrauja ne žarnyno pažeidimo simptomai ( dažniausiai būna vienas ar keli simptomai);
  • Besimptomė: jokių simptomų, nors ir yra būdingas žarnų pažeidimas
  • Šia liga serga nuo vieno iš šimto iki vieno iš trijų šimtų žmonių. Moterys serga du kartus dažniau.

Į viršų

Ligos eiga

Grūdinis baltymas gliutenas yra sudarytas iš kelių proteinų: gliadino, gliuteninino (yra kviečiuose), hordeino (yra miežiuose) ir sekalino (yra rugiuose). Visi šie baltymai prasiskverbia pro žarnyno sienelę ir čia yra suskaidomi iki rūgščių. Kai tik proteinai turi kontaktą su žarnos gleivine, yra išprovokuojamas autoimuninis atsakas. Taip naujai susidarę antikūniai pradeda atakuoti plonosios žarnos gleivinės gaurelius, kurie yra atsakingi už maisto meždiagų ir vitaminų absorbciją(įsisisavinimą ir patekimą į kraują). Dėl sukeltos uždegiminės reakcijos gaureliai negali atltikti savo funkcijos. Tad maisto medžiagos toliau slenka žarnynu žemyn, nepatekdamos į kraują ir sukeldamos viduriavimą (diarėją).
Sergant celiakija vystosi lėtojo tipo alerginė reakcija gliutenui. Jos metu pažeidžiama žarnyno gleivinė, dėl to sutrinka būtinų medžiagų pasisavinimas: sulėtėja ar net krenta svoris.
 
Simptomai
Kūdikystėje ir vaikystėje:
Simptomai paprastai atsiranda, kai kūdikis pradedamas maitinti duona ir kt. grūdiniais produktais, kuriuose yra baltymo gliuteino; 
  • Iš pradžių tėveliai pastebi, kad kūdikis mažai valgo, nepriauga svorio, dažnai yra suirzęs ir neramus; 
  • Atsiranda stambios, šviesios ir dvokiančios išmatos; 
  • Kūdikis vemia ir viduriuoja, todėl dažnai nustatoma kita patalogija – gastroenteritas (žarnyno uždegimas); 
  • Išsipučia vaiko pilvelis; 
  • Vėliau pradeda nykti rankų ir kojų raumenys;
Simptomai, pasireiškiantys suaugusiems žmonėms:             
  • Svorio netekimas; 
  • Viduriavimas, arba atvirkščiai, vidurių užkietėjimas; 
  • Pilvo išsipūtimas; 
Daugiau nei pusė pacientų nesiskundžia virškinamojo trakto sutrikimais, o kreipiasi į gydytoją dėl:
  • Nuolatinio nuvargio, kuris paprastai yra anemijos požymis;
  • Kaulų skausmo;
  • Opelių burnoje;
  • Psichologinių problemų, tokių kaip depresijos;
  • Herpetiforminio dermatito – pūslelių tipo bėrimo odoje, dažniausiai kelių ir alkūnių srityse.

Į viršų

Gydytojai

med. dr. Gintautas Radžiūnas

Pilvo chirurgas, Endoskopuotojas, Koloproktologas

Vilnius

Rolandas Vaicekauskas

Gastroenterologas

Vilnius

Kastytis Pauža

Onkologas, Proktologas, Pilvo chirurgas

Vilnius

Į viršų