Spuogai paprastieji (jaunatviniai) – dažna lytinio brendimo liga. Spuogų atsiradimą lemia riebalų liaukų sekrecijos padidėjimas, jų latakėlių ragėjimo sutrikimas, mikrobų dauginimasis, uždegimas.
Pasidomėkite daugiau - Aknė (acne).
Patarimai ir profilaktika
Nors netinkama mityba nėra spuogų atsiradimo priežastis, tačiau netinkamai maitinantis spuogų gali padaugėti. Ypač būklę blogina gausiai vartojami angliavandeniai. Reiktų vengti riebios mėsos, rūkytų gaminių, bulvių, baltos duonos, šokolado, kavos, alkoholio. Patartina daugiau valgyti liesos mėsos, vaisių, daržovių, gerti žolelių arbatą, neskaidrintas obuolių sultis. Jei ant veido pasirodo vienas kitas spuogelis, tinka švelnus raminamasis masažas specialiu aparatu. Po dviejų ar trijų procedūrų odos būklė pagerėja, pagreitėja kraujo ir limfos apytaka tarp ląstelių, iš organizmo pašalinami šlakai.
Pagunda išspausti inkštirą ar spuogą labai didelė, tačiau taip daryti nederėtų, nes užkrėsite veido odą. Odą, kurioje atsiranda spuogų, reikia prižiūrėti labai rūpestingai. Jai netinka riebūs kremai, reiktų valyti dezinfekuojamuoju pieneliu, losjonu ar želė. Negalima naudoti labai stiprių spiritinių valiklių, nes jie dar labiau dirgina riebalų liaukas. Reiktų įsigyti specialių priemonių spuoguotai odai valyti, veidą prausti šaltu virintu vandeniu ir gydomuoju nešarminiu muilu, kurio sudėtyje yra sieros, cinko oksido, mentolio, pieno rūgščių. Ryte veidą valykite dezinfekuojamuoju losjonu ir patepkite kremu, kuris sudrėkintų odą, pašalintų blizgesį, gydytų uždegimus. Galima pasitepti ir gydomuoju antibakteriniu toniniu kremu – jis paslėps spuogelius. Būtina kartą per mėnesį apsilankyti kosmetikos kabinete. Pašalinus inkštirus ir naudojant tinkamas kosmetikos priemones, odos nebeberia, ji išskiria mažiau riebalų, neužsikemša riebalų liaukos.
Ekspertai rekomenduoja
Dietologija, Žana Antonova
Vengti: baltos duonos, bandelių, greito paruošimo maisto, ruoštų riebaluose ir paniruotų (džiūvėsėliuose) patiekalų, saldumynų. Rekomenduojama valgyti daug daržovių (400-500 g per dieną, 2/3 šio kiekio turi būti šviežios daržovės), vaisių (300 g per dieną), įvairių kruopų, liesos mėsos, žuvies ir jūros gėrybių. Gerti daug nesaldžių gėrimų. Daugiau...