Botulizmas. Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas

Teksto dydis:


Botulizmas yra infekcinė nervų sistemos liga, sukeliama dažniausiai su maistu patekusio labai stipraus neurotoksino, kurį gamina bakterijos Clostridium botulinum.

Priežastys

Botulizmo sukėlėjas – sporas sudaranti anaerobinė lazdelė Clostridium botulinum. Šis mikroorganizmas dauginasi įvairių gyvūnų (naminių gyvulių, graužikų, paukščių, žuvų), taip pat ir žmogaus žarnyne, iš kurio sporos patenka į aplinką. Sporos – tai mikroorganizmo apsisaugojimo nuo nepalankių aplinkos sąlygų būdas. Patekusios į mėgstamą aplinką (temperatūra apie 18-20°C, bedeguonė aplinka) klostridijos virsta vegetacinėmis formomis ir pradeda gaminti botulino toksiną. Liga susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus, rūkytą mėsą, kumpį, dešras, žuvį. Užkrėsto maisto išvaizda, kvapas, skonis dažnai nesiskiria nuo gero. Konservų dėžutės gali būti išpūstos dėl susikaupusių dujų. Kartais, netolygiai produkte pasiskirsčius toksinui, suserga ne visi tą patį produktą valgiusieji. Ypatingai reta žaizdų botulizmo forma, kai toksiną gamina į žaizdą patekęs sukėlėjas.Yra žinomi 7 toksino tipai, keturi iš jų (A, B, E ir rečiau F) gali būti žmonių maisto toksinės infekcijos priežastis. Minėtas toksinas gali gamintis ir tada, kai C. botulinum bakterijos patenka į žaizdą (žaizdos forma). Naujagimių botulizmas gali išsivystyti tada, kai bakterijų sporos, patekusios į naujagimio žarnyną, gamina toksiną. Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina medicinos pagalba.

Į viršų